Дачић: Штетно је да Вучић помишља на оставку, ко тражи напуштање преговора – ради против Србије

„ОВО СУ ДАНИ ОД СУШТИНСКОГ ЗНАЧАЈА ЗА ВИТАЛНЕ НАЦИОНАЛНЕ И ДРЖАВНЕ ИНТЕРЕСЕ“

* „Знам да он o томе размишља да би одбранио Србију, ако нема другог начина. Али неће тиме, можемо само ако смо јединствени и имамо заједнички приступ

* Најважније је мудро и одлучно наставити дијалог са јасним циљем да Србија буде део модерног света, да постане чланица ЕУ и настави са економским развојем, а са друге стране да на најбољи начин заштити своје националне и државне интересе и црвене линије

* „За Србију је немогуће да се поново преговара о ЗСО и Бриселском споразуму. Србија инсистира на хитном формирању ЗСО, то је предуслов да се разговара о неком политичком плану или предлогу за разрешење односа Београда и Приштине. Курти жели да то избегне и да косовско питање реши војним осјавањем сјевера покрајине

_________________________________________________________

          МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да су ово дани од суштинског значаја за виталне националне и државне интересе Србије, када је потребно политичко и државно јединство по питању Косова и Метохије, те истакао да је штетно да председник Александар Вучић уопште и помишља на оставку.

          Дачић је рекао да је најважније мудро и одлучно наставити дијалог са јасним циљем да Србија буде део модерног света, постане чланица ЕУ и настави са економским развојем, а са друге стране да на најбољи начин заштити своје националне и државне интересе.

          - Зато мислим да је апсолутно штетно да уопште Вучић размишља о некој оставци или помишља на тако нешто. Знам да он то размишља да би одбранио Србију, ако нема другог начина. Али неће тиме, можемо само ако смо јединствени и имамо заједнички приступ - рекао је Дачић за Телевизију "Хепи".

          Уочи данашње седнице Владе Србије о Косову и Метохији, којој ће присуствовати и Вучић, Дачић је истакао да је несумњиво да председник Србије има неподељену подршку државног руководства.

          Он је навео да подржава приступ Вучића да се учествује у дијалогу, са јасним резервама према ономе шта није у интересу Србије, те истакао да онај ко каже да треба да се напусте преговори - ради против интереса државе.

          - Србија мора да преко дијалога извуче најмању могућу штету и највећу могућу корист. Ми смо за столом, али са јасним ставовима шта је за нас црвена линија. Треба подржати државно руководство да се дијалог са Приштином настави, да се дође до прихватљивог решења, уз поштовање државних и националних интереса - рекао је Дачић.

          Он је рекао да сваки напади на председника Србије на неки начин слаби позицију Србије у корист њених непријатеља.

          Када је ријеч о Косову и Метохији, Дачић је напоменуо да понуде за Србију никада нису биле добре јер су полазиле од тога да је "Косово самостална и независна држава" и да је све било са мање или више анестезирања, али никада нису биле онакве да се поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

          Дачић је поновио да је за Србију немогуће да се поново преговара о ЗСО и Бриселском споразуму, те подсетио да Србија жели хитно формирање ЗСО, а Приштина жели да то избегне.

          - Србија инсистира на хитном формирању ЗСО, то је предуслов да се разговара о неком политичком плану или приједлогу за разрешење односа Београда и Приштине - истакао је Дачић, додајући да премијер сампроглашеног Косова Аљбин Курти жели да то избјегне и да косовско питање реши војним осјавањем севера покрајине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари