Хан: Иако протести трају у Србији, Црној Гори и Албанији - не ради се о „Балканском пролећу“

ОЧЕКУЈЕ ДА ЋЕ СПОРАЗУМ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ БИТИ НАПИСАН НА ВИШЕ ОД 200 СТРАНА

* У дебати о ”Будућности ЕУ политике проширења” у Спољнополитичком одбору Европског парламента рекао: „Тај споразум мора да буде одржив, да допринесе развоју цијелог региона и да не утиче на треће стране“

* „Не бих користио израз 'балканско прољеће', јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге“

__________________________________________________________________________

         КОМЕСАР за преговоре о приступању Јоханес Хан очекује да дијалог Београда и Приштине изађе из ћорсокака и резултира споразумом, који ће, каже, бити дефинисан на стотинама страна.

         Он је нагласио да се нада скором наставку дијалога Београда и Приштине.

         "Постоји застој у дијалогу Београда и Приштине и ја се надам да ћемо ускоро то моћи да превазиђемо. Рјешење за ово питање и циљ правнообавезујућег споразума је основни предуслов и за многе регионалне пројекте који захтијева разјашњење будућих односа", поручио је Хан.

         Споразум између Македоније и Грчке има имеђу 35 и 40 страна, подсјећа Хан и процјењује:

         "Не очекујем да ће будући споразум Београда и Притшине бити мањи, вјероватно ће имати стотине страна. Шта год да буде резултат он мора да буде одржив, да допринесе развоју цијелог региона и да не утиче на треће стране", поручио је Хан.

         Јоханес Хан је током дебате о ”Будућности ЕУ политике проширења” у Спољнополитичком одбору Европског парламента поновио да ЕУ неће у чланство примати земље са отвореним билатералним проблемима.

         Европски комесар је нагласио да је и поред повремених "корака уназад" на Западном Балкану постоји општи напредак у области економије, владавине права и помирења.

         "Сада кад дође до поробелма природна реакција је да они који су надлежни узму телефон, позову, разговарају и покушају да смире ситуацију. Чак и то прије неколико годна је било немогуће и дошло би до насиља. То је јасан напредак", оценио је Хан.

         Комесар Хан је нагласио да је у основи и фокусу политике проширење ЕУ напредак у области економије и владавине права.

         Одговарајући на питање о односима Србије као земље кандидата за чланство и Русије Хан је навео да једна од тачака приступних преговора говори о томе да сваки пратнер на крају преговора мора да "100 процентно подржава спољну политику ЕУ".

         "Ако то није случај не може да приступи ЕУ", одговорио је Хан.

         Јоханес Хан је такође одбацио и наводе о могућем постојању ”балканског прољећа” у региону.

         ”Не бих користио израз 'балканско прољеће', јер демонстрације у Србији, Албанији и Црној Гори имају различите поводе. Унутрашње политика доста утиче на незадовољство, али разлози протеста су различити од једне земље до друге”, оценио је Хан.

         Најавио је и да ће Европска комисија крајем маја представити годишње извјештаје о напретку земља у процесу проширења.

         Хан је такође најавио да ће Комисија за Сјеверну Македонију и Албанију предложити улазак у припремну фазу приступних преговора и позвао земље чланице да без страха подрже наставак процеса проширења који је према његовим ријечима заправо ”заокруживање ЕУ”.

         "Убијеђен сам да процеси институцијалне реформе ЕУ и проширења ЕУ могу да се одвијају паралелно јер ће оба захтјевати године да се реализују. Губљење времена је ако би се прво чекало на институционалну реформу ЕУ јер и онако се не ради о проширењу већ о заокруживању Уније", закључио је Хан.

         Он је подсјетио да су преговори са најмлађом чланицом ЕУ Хрватском трајали осам година и да се очекује да ће преговори са будућим земљам чланицама трајати дуже. 

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари