Хил: ЗСО до лета, француско-немачки план – до краја 2023, а проблем су односи Србије са Москвом

АМБАСАДОР САД У СРБИЈИ: ФРАНЦУСКО-НЕМАЧКИ ПЛАН ЈЕ ПОВЕЗАН СА БРИСЕЛСКИМ СПОРАЗУМОМ

* Кристофер ХИЛ: Много је напретка у екомномским односима Србије и САД и то је важно. Један од главних елемената које ту имамо је Америчка привредна комора. Овде имамо велике инвестиције. Велике америчке компаније одлучиле су да инвестирају не само у Србију, већ и њену будућност и њену следећу генерацију. Инвестиције су 4,5 милијарди долара и то је озбиљан новац

__________________________________________________

        АМБАСАДОР Сједињених Држава у Србији Кристофер Хил сматра да би Заједница српских општина на Косову и Метохији могла да буде формирана до лета, а француски-немачки предлог спроведен до краја године.

        Хил је рекао данас за Телевизију К1 да се Вашингтон залаже за потпуно спровођење онога Бриселскогм споразума, што укључује формирање Заједнице српских општина.

        Он је навео да су француско-њемачки споразум и Бриселски споразум повезани и да је концепт да претходни споразум мора да буде спроведен.

        Он сматра да се треба вратити на основно питање, а то је будућност српске заједнице на Косову и Метохији која тамо вековима живи и мора, како је истакао, да зна каква јој је будућност.

        - Фундаментално је питање да се позабавимо оним што потиче из оригиналног Бриселског споразума, а то је Заједница српских општина. То апсолутно мора да се спроведе уколико очекујемо да неко има поверење у будуће споразуме - рекао је Хил.

        Он сматра да људи свакодневно морају да раде на томе да дођу до решења и да је зато ова година значајна.

        Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да су односи Србије и САД све бољи, како билатерални, тако и трговински, као и да су америчке инвестиције у Србији вредне 4,5 миилијарди долара.

        Хил је за К1 телевизију рекао и да САД апсолутно подржавају Србију на евопском путу и да желе да Србија постане члан ЕУ.

        - Много је напретка у екомномским односима и то је важно. Један од главних елемената које ту имамо је Америчка привредна комора. Овдје имамо велике инвестиције. Велике америчке компаније одлучиле су да инвестирају не само у Србију, већ и њену будућност и њену следећу генерацију. Инвестиције су 4,5 милијарди долара и то је озбиљан новац - рекао је Хил.

        Додао је да се из Србије много извози у САД и констатовао да географски јесмо удаљени, али да је трговинска размјена у порасту.

        Што се тиче америчких инвестиција, Хил истиче да је Европа одлично тржиште и да, ако хоћете да будете успјешни на том тржишту, морате да водите рачуна гдје ће бити производња и да будете стратешки позиционирани. Хил каже да је уверен да су многи одлучили да та производња буде управо у Србији, а посебно је импресиониран младом генерацијом у земљи.

        Додаје да, иако је Србија добро место за инвестиције, постоје изазови, као што су, како је рекао, остаци прошлости, односи са Москвом, изазови као што је Косово. Такође, Хил истиче да САД желе да виде Србију у ЕУ.

         - За нас је важно да Србија постане чланица ЕУ, што ми апслолутно подржавамо, јер ЕУ представља групу можда наших најбољих пријатеља на свету. Стало нам је да Србија постане део ЕУ и да наши односи не буду само билатерано добри, већ да буде и део ЕУ - закључио је Хил.

        (Срна – Танјуг)


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари