Онемогућена продаја куће или стана за комунални дуг до 5.000 евра

АЛИ, САМО У СЛУЧАЈУ ДА ЈЕ ТО ЈЕДИНА НЕПОКРЕТНОСТ У ВЛАСНИШТВУ ДУЖНИКА

* Уместо износа од две трећине пензије или зараде, извршитељи ће узимати од сада највише до половину зараде или пензије

____________________________________________________________

         СКУПШТИНА Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу којима се онемогућава продаја куће или стана за комунални дуг до 5.000 евра, ако је то једина непокретност у власништву дужника.

         Изменама је утврђено да извршитељи, њихови запослени и сродници не могу да купују непокретности на јавним продајама.

         Уместо износа од две трећине пензије или зараде, извршитељи ће узимати од сада највише до половину зараде или пензије, а изменама закона је прописано и да од извршења буду изузета примања породиља.

         Уместо огласне табле уводи се електронска табла, како су навели из Владе Србије ради спречавања могућности договарања цене. Електронско надметање уводи се од 1. јула 2020. године.

         Закон прописује и новчане казне за дужнике који скривају, оштећују или умањују своју имовину и тиме спречавају извршитеља да уради свој посао.

         Новчана казна предвиђена је и за све оне који ометају или спречавају извршење и она може износити од 10.000 до 200.000 динара за физичка, односно од 100.000 до два милиона динара за правна лица.

         Измена је утврђено да се извршење може обавити само радним данима од 7.00 до 22.00. Пре усвојених измена то се чинило и викендом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари