Сервер: Изгледало је да ће се Европа претворити у Балкан, а не да ће Балкан постати део ЕУ

ПРЕДСТАВИО У БЕОГРАДУ КЊИГУ „ОД РАТА ДО МИРА НА БАЛКАНУ, НА СРЕДЊЕМ ИСТОКУ И УКРАЈИНИ“

* „Проблеме на Балкану и у Европи Русија је искористила за своје интересе и како земље региона додатно удаљила од ЕУ. Питање је да ли Запад има снаге да заврши и помогне тим земљама да се прикључе ЕУ и НАТО, што је, по њему, план А за решавање криза на Балкану, док план Б, како истиче, и не постоји

* „Предлог о разграничењу, као решење у односима Београда и Приштине, ужасна је идеја, али показује да Србија нема намеру да икада више управља Албанцима на КиМ. Идеја о размени територија угрожава БиХ и Македонију и даје могућност Русији да оствари своје циљеве у Грузији, Молдавији и Украјини

* Професор на Америчком универзитету на Косову и Метохији Марк БАСКИН: „САД нису тако бесконачно моћне као раније. Да би се решио неки конфликт у свету треба више од САД и ЕУ, односно потребно је укључивање нових фактора. Најважније за Косово је чланство у УН, али чак и ако Србија призна независност, то им неће обезбедити чланство, јер не знамо шта ће урадити Русија или друге нације”

_________________________________________________________________________

         ТРИ проблема на Западном Балкану успоравају ЕУ-интеграције, а то су спор између Македоније и Грчке о имену, нормализација односа Београда и Приштине и нефункционалност институција Босне и Херцеговине, рекао је данас професор на предмету управљања конфликтима на Универзитету „Џонс Хопкинс” Данијел Сервер.

         Сервер је, представљајући своју књигу „Од рата до мира на Балкану, на средњем Истоку и Украјини”, у Медија центру у Београду, навео да је та књига сведочанство догађаја из деведесетих година, те да се бави узроцима и последиама ратова, бомбардовања Републике Српске и СР Југославије, проучава односе земаља у региону, као и њихове односе са НАТО.

         „Све државе су пре рата у бившој Југославији биле близу да постану чланице ЕУ, али десили су се ратови. Након завршетка ратова, добар напредак у евроинтеграцијама региона био је до финансијске кризе 2007. године, која је разочарала све те земље”, казао је Сервер, преноси Танјуг.

         Каже да су се касније појавили и проблеми везани за избегличку кризу, Брегзит, те да је изгледало као да ће се Европа претворити у Балкан, а не да Балкан постане део Европе.

         „Последице су се одразиле на земље ЕУ и земље Балкана – нефункционалност БиХ је постала све видљивија, престао је процес нормализације односа Србије и Косова, док је македонско-грчки спор на добром путу да се реши”, каже Сервер.

         Сервер сматра да је проблеме на Балкану и у Европи Русија искористила за своје интересе и како би земље региона додатно удаљила од ЕУ.

         Питање је, каже, да ли Запад има снаге да заврши и помогне тим земљама да се прикључе ЕУ и НАТО, што је, по њему, план А за решавање криза на Балкану, док план Б, како истиче, и не постоји.

         Сервер је навео да је предлог о разграничењу, као решење у односима Београда и Приштине, „ужасна идеја”, али показује да Србија нема намеру да икада више управља Албанцима на КиМ.

         Такође, додаје да идеја о размени територија угрожава БиХ и Македонију и даје могућност Русији да оствари своје циљеве у Грузији, Молдавији и Украјини.

         Деведесетих година САД су мислиле да су Косово и БиХ важни, каже Сервер и додаје да тренутно за администрацију у Вашингтону Балкан није приоритет, као ни многа друга места у свету.

         „Са успоном Кине и Русије, која нам прави проблеме на многим местима у свету, више нам није приоритет Балкан. Блиски исток је важнији, али чак ни он није толико важан, колико неке друге ствари”, рекао је Сервер.

         Професор на Америчком универзитету на Косову и Метохији Марк Баскин казао је да је Серверова књига „диван алат” која тера да се поново бави темама конфликата, као и да се сагледа шта се десило на конфликтним местима.

         Он ипак указује да је међународна ситуација данас много другачија него раније.

         „САД нису тако бесконачно моћне као раније”, казао је Баскин и додао да би се решио неки конфликт у свету треба више од САД и ЕУ, односно потребно је укључивање нових фактора.

         „Најважније за Косово је чланство у УН, али чак и ако Србија призна независност, то им неће обезбедити чланство, јер не знамо шта ће урадити Русија или друге нације”, рекао је Баскин.

         Председник управног одбра Форума за етничке односе, који је организовао разговор о Серверовој књизи у Београду, Душан Јањић навео је да је књига намењена народима на Балкану, који су, каже, много патили у прошлости и који заслужују боље.

         „Поставља се питање да ли сами могу да помогну себи да им буде боље или ће се увек други мешати”, каже Јањић и додаје да све што се дешава на Косову, као и тензије у БиХ су наставак распада Југославије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари