Шешељ: „Бехтел“ ће градити пут Појате-Прељина јер САД сузбијају утицај Кине у Србији

ЛИДЕР РАДИКАЛА МИНИСТАРКУ ЗОРАНУ МИХАЈЛОВИЋ НАЗВАО „АМЕРИЧКИМ ЛОБИСТОМ“

         ПРЕДСЕДНИК Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да је за изградњу ауто-пута Појате-Прељина била заинтересована и кинеска компанија, али да је меморандум о изградњи потписан са непоузданом америчком фирмом и да је намера САД да потисне кинеске конкуренте са великих пројеката у Србији.

         Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да је потпуно јасно да појављивање америчке фирме за изградњу ауто-пута у Србији значи да САД желе да активно уђу на тржиште саобраћајне и друге инфраструктуре, али и да покушају да парирају све већем учешћу кинеских фирми које у Србији већ раде.

         Шешељ је казао и да је у свим земљама где су фирму "Бехтел", са којом је потписан меморандум, пратиле афере, а при добијању послова била је приметна активност америчког амбасадора од почетка преговора до потписивања уговора.

         Он је казао да се врши притисак на владу и државне органе, јер "не могу да парирају другачије кинеским компанијама чије су цене ниже од америчких и не могу ни једну јавну понуду, ни тендер да прођу".

         Председник СРС је рекао да је и немачки Шпигл писао о притисцима Американаца на Румунију поводом изградње пута кроз Трансилванију од 415 километара и то без учешћа у било каквом тендеру.

         Шешељ је још рекао да је меморандум потписала министарка Зорана Михајловић, за коју је казао да је амерички лобиста у Србији.

         Он је рекао да је за изградњу ауто-пута у Србији била заинтересована кинеска компанија "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн".

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари