Столтенберг признао да је НАТО бомбардовао Србију да би осрушио Милошевића

РИТУАЛНО ЈЕ ПОМЕНУО И „ЗАШТИТУ ЦИВИЛА“, А ГОВОРИО И О СВОМ ДЕТИЊСТВУ У БЕОГРАДУ

* Књижевник и књижевни преводилац Драган Мраовић упутио је протест деканки Филолошког факултета у Београду Љиљани Марковић због Столтенберговог гостовања

________________________________________________________________________________

          ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да многи људи у Србији и даље имају лоша сећања на бомбардовање 1999. године.

         Он је рекао да је то урађено како би се заштитили цивили и зауставила власт тадашњег предсједника Југославије Слободана Милошевића.

         "Нагласио сам да смо то урадили да бисмо заштитили цивиле и зауставили Милошевићев режим. Али, моја најважнија порука је да морамо да гледамо у будућност", рекао је Столтенберг за Радио-телевизију Србије послије предавања на Филолошком факултету, на којем су студенти највише питања имали о бомбардовању Југославије.

         Он је додао да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине и то не само политички.

         "Дијалог је потребан због превазилажења разлика и проналаска политичког решења. НАТО га подржава, не само политички, већ и зато што смо присутни на Косову у виду Кфора, чији је задатак очување сигурности. И даље ћемо бити ту да заштитимо све заједнице", рекао је Столтенберг.

         Он је после предавања на Филолошком факултету посетио Студентски парк.

         Столтенберг се за РТС осврнуо и на своје детињство у Београду и рекао да се сећа "првог сладоледа на Калемегдану" и дечје песмице "Ринге ринге Раја, дош'о чика Паја".

Књижевник и књижевни преводилац Драган Мраовић упутио је протест деканки Филолошког факултета у Београду Љиљани Марковић због Столтенберговог гостовања:
         „Са неверицом сам примио вест да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг имао на Филолошком факултету у Београду сусрет са студентима скандинавских језика“, наводи се у писму, уз напомену да Столтенберг није држао лекције из свог матерњег језика.

         „То што је њему један од тих језика први није довољно да његову политичку функцију уводите на факултет, јер он тамо није држао лекције норвешког језика, већ је инсистирао на томе да је НАТО дефанзивна организација, која постоји не да би нападала или ширила моћ, већ да би одбранила или сачувала неко стање мира“, оценио је Мраовић.

         Он је нагласио да није приметио да се Филолошки факултет труди да се студенти сретну, из дидактичких разлога, са странцима писцима гостима Међународних сусрета писаца у Београду у организацији Удружења књижевника Србије.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари