Тадић: „Српски свет“ је опасан конструкт режима Александра Вучића

НАГЛАСИО ДА ЈЕ НЕОДРЖИВА ЂУКАНОВИЋЕВА ПОЛИТИКА НАМЕТАЊА ЦРНОГОРСТВА

* „Део те идеје је и идеја о формирању тзв. српског блока, који би представљао надстраначку организацију свих 'патриотских' странака у Србији. Није искључено да о својој оставци на месту председника Српске напредне странке (СНС) Вучић говори управо са идејом да постане председник тог блока

* Подгоричком дневном листу „Вијести“ рекао и да се Вучић апсолутно меша у унутрашње ствари Црне Горе, и то ништа мање него што се црногорски председник Мило Ђукановић мешао током његовог мандата у унутрашње ствари у Србији

_______________________________________________________

       БИВШИ председник Србије Борис Тадић изјавио је да је "српски свет" опасан конструкт режима Александра Вучића који најмање има везе са очувањем легитимних интереса српског народа, и да је тај модел замишљен да би Вучић био проглашен председником свих Срба.

       Тадић је у интервјуу за подгоричке „Вијести“ рекао да није потпуно нереална опасност од тзв. српског света, али да је тачније рећи да је мало вероватна, и да то види "више као продукт мегаломанских личних амбиција, него неког реалистичног политичког плана".

       „Део те идеје је и идеја о формирању тзв. српског блока, који би представљао надстраначку организацију свих 'патриотских' странака у Србији. Није искључено да о својој оставци на месту председника Српске напредне странке (СНС) Вучић говори управо са идејом да постане председник тог блока", рекао је Тадић.

       Како је додао, Вучић се апсолутно меша у унутрашње ствари Црне Горе, и то ништа мање него што се црногорски председник Мило Ђукановић мешао током његовог мандата у унутрашње ствари у Србији.

       Он је казао да стварање слике да из Србије долази свако зло и опасност помаже Ђукановићу да у таквој атмосфери може да побеђује на изборима, "мобилишући све антисрпске политичке кругове које је претходно управо таквим манипулацијама и креирао".

       „Као и све време од 2012. године, и тренутни односи Србије и Црне Горе су у потпуности зависни од личних односа двојице аутократа на власти у обема државама - Вучића и Ђукановића. Пошто је сада ниво неповерења и њихових лоших међусобних односа на врхунцу, такви су и односи Србије и Црне Горе", казао је он.

       Додао је да ће бити потребно време да се међунационални односи у Црној Гори стабилизују и да се смање тензије које су директна последица Ђукановићеве владавине, јер је у суштини, Ђукановић тај који "диригује" билатералним односима Србије и Црне Горе, а у његовом политичком деловању, поред опстанка на власти, кључан је аспект финансијске користи.

       „Када год је у Србији имао партнера за опстанак на власти и остваривање нове финансијске користи, за Ђукановића су односи са Србијом ишли узлазном линијом. Када год то није било тако, он је и билатералне односе са Србијом третирао не само као проблем за Црну Гору већ и за читав регион, оптужујући Србију да се меша у унутрашње ствари суседних земаља и за дестабилизацију Балкана", казао је Тадић.

       Тадић је рекао да је увек сматрао да је Ђукановићева политика наметања "црногорства" и поништавања српског идентитета из црногорске историје апсолутно неодржива, те да једнако сматра да би данас политика наметања српства и негирања црногорског идентитета такође била неодржива, по истим критеријумима.

       „Политичка ситуација у Црној Гори се не може никада стабилизовати док се не успостави баланс између та два идентитета. До тада на стварању вештачког раскола профитираће само политичари који заговарају једну или другу страну, манипулишући националним осећањима грађана, док ће цену за то плаћати сви грађани у Црној Гори", рекао је Тадић.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари