Веће БГ-општине Стари град референдумом жели да блокира радове на Тргу Републике

ЖЕЛИ ДА БУДЕ ОБАВЕЗУЈУЋА ОДЛУКА ДОНЕТА ПРОСТОМ ВЕЋИНОМ ОД БРОЈА ИЗАШЛИХ НА ГЛАСАЊЕ

          ВЕЋЕ београдске Општине Стари град донело је данас одлуку о расписивању референдума на коме ће се грађани изјашњавати о радовима у тој општини.

Председник општине Стари град Марко Бастаћ рекао је новинарима пре почетка седнице Скупштине Старог града да ће референдум бити одржан од 25. маја до 16. јуна.

          Веће је донело одлуку и пре седнице Скупштине Старог града која данас, иако је првобитно било најављено, није расправљала о референдуму.

          Бастаћ је рекао да није неопходно да се скупштина изјашњава о томе и да је Веће Старог града донело одлуку о референдуму у складу са законом.

          Он је казао да ће се о радовима изјашњавати сви са правом гласа на тој градској општини, а не само они у чијим деловима се одвијају радови.

          Бастаћ је рекао и да очекује опструкције Града Београда јер је, како је навео, владајућа Српска напредна странка у страху од мишљења грађана.

          "Потпуно је јасно да не желе да се грађани изјасне већ да самостално доносе одлуке", рекао је он напомињући да власт није консултовала ни струку ни грађане.

          Бастаћ је напоменуо и да град не може да обори одлуку Већа Старог града, али да га не би изненадило да покушају.

          Он је рекао да право гласа има око 56.000 грађана и да је сигуран да грађани неће прихватити "овакву врсту радова".

          Бастаћ је навео и да не постоји цензус, већ да одлуку доноси проста већина од укупно изашлог броја грађана са правом гласа.

          Упитан да ли је одлука на референдуму обавезујућа он је казао да би одлука на референдуму у сваком цивилизованом друштву била обавезујућа.

          "Ово је доказ наше чврсте решености да кроз модел партиципативне демократије омогућимо грађанима да одлучују и станемо на пут овој корумпираној, нестручној и бахатој градској власти", рекао је Бастаћ.

          У општини Стари град се између осталог реконстрише Трг Републике, проширује пешачка зона и поставља гондола између Ушћа и Калемегдана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари