Вучић: Србија је спремна да реализује предложени споразум за косовско питање

НАВЕО ДА ЈЕ ДАО СВЕ ОД СЕБЕ ДА „ШТИТИ СРБИЈУ“ И ДОДАО ДА ЋЕ ТО „НАСТАВИТИ ДА ЧИНИ БАР ЈОШ НЕКО ВРЕМЕ“

Ако су Немачка, Француска и Италија имале своје

изасланике у вршењу притиска на Вучића - кога је

реално представљао Словак Мирослав Лајчак?

* Открио да је данас, као председник Србије "недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију уколико се не би усагласила са предложеним планом за косовско питање"

* Нагласио  да је на састанку "по једном важном питању" из споразума показао сву бригу и резервисаност, али истакао да о томе не може да говори јер споразум још увек није јаван

* „Под тим и таквим условима, тражили смо од представника САД, Француске, Немачке, Италије и ЕУ да помогну свима нама да пребродимо турбуленције са којима се суочавамо на Косову и Метохији, јер сматрамо да је крајње време да се формира Заједница српских општина, која је не само обећана, већ и потписана пре 10 година

_____________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас после састанка са представницима ЕУ, САД, Француске, Немачке и Италије у Београду, да је Србија спремна да прихвати концепт и да ради на имплементацији предложеног споразума за косовско питање.

       Вучић је новинарима рекао да је на састанку "по једном важном питању" из споразума показао сву бригу и резервисаност, али истакао да о томе не може да говори јер споразум још увек није јаван.

       Навео је да је данас, као председник Србије "недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред Србију уколико се не би усагласила са предложеним планом за косовско питање".

       „Под тим и таквим условима, тражили смо од представника САД, Француске, Немачке, Италије и ЕУ да помогну свима нама да пребродимо турбуленције са којима се суочавамо на Косову и Метохији, јер сматрамо да је крајње време да се формира Заједница српских општина, која је не само обећана, већ и потписана пре 10 година", рекао је Вучић.

       Додао је да је то питање хитности и да је тек након тога могућ разговор и повратак Срба у институције, као и "каква-таква нормализација ситуације", као и да ће о свему у наредним данима имати консултације са члановима владе, парламента и других значајних друштвених група.

       Казао је да су разговори били веома тешки, да нема "ни слатких ни лепих разговора", али да је "дао све од себе да чува и штити Србију", што ће, како је додао, "бар још неко време наставити да чини".

Када ће се о споразуму који "петорка"

намеће изјаснити Влада Србије, Народна

скупштина Србије, СПЦ  и народ?

       Вучић је истакао да су сви на састанку били сагласни око тога да замрзнути конфликт није решење.

       "Јер када имате замрзнути конфликт само је питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да уруше мир и стабилност целог Западног Балкана", казао је Вучић.

       Навео је да су тема на састанку биле и уставне промене у области правосуђа које је Србија спровела, као и да ће Србија због тога имати даљу подршку у европским интеграцијама.

       Вучић се састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, спољнополитичким саветницима француског председника и немачког канцелара, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером, и дипломатским саветником премијерке Италије Франческом Талом.

       Они су се раније данас у Приштини састали са премијером Косова Аљбином Куртијем.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари