FAZ: Србију не треба пустити у Европску унију – то би била још једна Мађарска у ЕУ

НЕМАЧКИ ЛИСТ ТВРДИ ДА ТВ ПИНК И ДНЕВНИ ЛИСТ „ИНФОРМЕР“ ХУШКАЈУ ПРОТИВ ЕУ

* Онај ко жели да прими Србију у ЕУ мора да зна да би тако само још једна Мађарска ушла у блок. Држава у којој је сада хушкањем против ЕУ могу добити избори. Таква чланица само би ослабила ЕУ. И зато таквој Србији место јесте у Европи, али не и у Европској унији. Барем не данас и не сутра

___________________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говори да своју земљу води у ЕУ, а истовремено медији који су ослонац његове власти користе сваку прилику да хушкају против Европе, и зато таквој Србији није место у Унији, пише данас немачки дневник Франкфуртер алгемајне цајтунг (FAZ).

           Лист пише да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон сутра у Берлину примити лидере шест земаља Западног Балкана, које све желе у ЕУ, али да ниједна није стварно припремљена за то.

           Наводећи да пример Румуније и Бугарске показује шта може да се догоди ако ЕУ у чланство прими земље које за то нису довољно зреле, FAZ констатује да су земље региона заслужиле подршку, али "да би даље приближавање Унији у овом тренутку послало погрешан сигнал".

           FAZ оцењује да, са изузетком Северне Македоније која је храбрим корацима и реформама заслужила почетак приступних преговора, цео регион пружа "отужну слику".

           То, како се наглашава, посебно важи за Србију која упркос релативно доброј економској ситуацији "у овом тренутку није погодан кандидат за чланство, па ни за даље приближавање ЕУ".

           Грађани Србије, пише FAZ, у анкетама показују најнижу стопу наклоности према ЕУ која је икада измерена у некој земљи кандидату. Председник Вучић то објашњава чињеницом да је већина чланица ЕУ признала независност Косова, пише лист.

           "Ипак, није довољно указивати на Косово да би се објаснио одбојан став многих Срба према ЕУ. Јер, док Вучић тврди да жели да поведе своју земљу у ЕУ, управо медији који су му потпуно одани у свакој прилици хушкају против Европе, систематски и свакодневно. Примери за то су телевизија Пинк, којој Вучић радо даје интервјуе, и агресивни таблоид Информер", пише FAZ.

           Према писању FAZ, Информер, када се не бави блаћењем Вучићевих противника, најмање једном недељно упозорава да се спрема рат против Србије, ЕУ представља као савез пријатеља Албанаца и геј-лобиста чији је циљ исламизација Европе, и шири уверење да би Србији дошао крај да нема заштитничке руке Вучића и руског председника Владимира Путина.

           „Онај ко жели да прими Србију у ЕУ мора да зна да би тако само још једна Мађарска ушла у блок. Држава у којој је сада хушкањем против ЕУ могу добити избори. Таква чланица само би ослабила ЕУ. И зато таквој Србији место јесте у Европи, али не и у Европској унији. Барем не данас и не сутра", закључује FAZ.

           „Онај ко жели да прими Србију у ЕУ мора да зна да би тако само још једна Мађарска ушла у блок. Држава у којој је сада хушкањем против ЕУ могу добити избори. Таква чланица само би ослабила ЕУ. И зато таквој Србији место јесте у Европи, али не и у Европској унији. Барем не данас и не сутра", закључује FAZ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари