Цела северна полулопта Марса била огромни залеђени океан

Америчко-шпански тим научника тврди:

  • Пре три и по милијарде година у „тропској зони“ планете температуре биле 5-10 степени Целзијусових

          МАРС је пре неколико милијарди година имао – цео океан воде. И, тај океан је највећи део године био покривен дебелим ледом и највише је личио на Северни ледени океан – саопштила је група америчких и шпанских научника у часопису Nature Geoscience.

          Указујући да планету чине половине које се веома разликују - равна северна полулопта и планинска јужна – написали су да је Марс у својој раној епохи (Нојевој, пре 3,8-3,5 милијарди година) имао много топлију и влажну климу, тако да је цела његова северна полулопта заправо била океан.

          Међутим, резултати до којих су дошле сонде које су упућиване на Марс донекле доводе у сумњу хипотезу истраживачког тима којим је руководио др Алберто Фејрен из Истраживачког центра „Ејмс“ који припада НАСА. Јер, испоставило се да у некадашњем „окењанском дну“ северне полулопте има веома мало једињења силицијума – филосиликата и хидросиликата који се формирају једино у присуству воде. Штавише, та једињења су нађена само у девет кратера северне полулопте, а на јужној „континенталној полулопти“ – на 5000 различитих места!

          Фејрен је одбацио овакве замерке и изнео претпоставку да северна полулопта има мало филосиликата због тога је марсов океан имао изузетно ниске темепературе.

 

          Фејрен је иступио и са тврдњом да је цела јужна полулопта била – суперконтинент, а да је под океаном била цела северна. Све изнад 30 степени сверне ширине. Према његовим речима, просечне температуре око Марсовог екватора, у његовим „тропским пределима“, биле су 5-10 степени Целзијусових, што значи да су постојали услови за постојање течне воде. А температурна разлика између екватора и полова „црвене планете“ морала је да најмање 20 степени, па је изнад 30 степени северно и јужно вода током године углавном била замрзнута.

          „Такве материјале у океане уносе реке. Чак до 90 одсто.И на Земљи је тако. А најмање их је – што уопште није случајно – на приполарном океанском дну. Зато што то онемогућава вечити лед.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари