Диктатура Сунца

Чиме нам прети космос, шта нас чека наредних година?

 

о Амерички хелиофизичар Френк Хил и његове колеге упозоравају да је наша звезда већ у некој врсти `зимског сна` и да би могло «изгубити способност да производи пеге

о У том случају би нови ледени период био  најмање зло које ће човечанство задесити
о Руски академик Љев Зељони, прогнозира сасвим супротно: да ће у 2012. доћи до појачане активности Сунца што ће проузроковати цео низ техногених хаварија и катастрофа

 

   ВОДЕЋИ светски научници не престају да се споре: да ли ће Сунце у наредном периоду постати још активније или ће, сасвим обрнуто, пасти у совјеврстан  «дремеж». У једном су ипак сви сагласни: да последице у оба случаја могу бити – катастрофалне!

   Амерички хелиофизичари су пре неки дан, на међународном симпозијуму у држави Њу Мексико, саопштили:»Следећи циклус сунчеве активности може бити неуобичајено слаб, а може и каснити или сасвим изостати». Френк Хил је у њихово име упозорио да је наша звезда већ у некој врсти `зимског сна` и да ће Сунце, уколико се наставе тенденције из његовог садашњег 24-ог циклуса, «изгубити способност да производи пеге, што значи да ће се његова активност нагло смањити, а са њом и живот на Земљи». Нови ледени период је, упозоравају Хил и његове колеге, најмање зло које ће човечанство због тога задесити.

   Директор руског Института за космичка истраживања, академик Љев Зељони, прогнозира сасвим супротно, али ни њгови закључци не нуде превише разлога за оптимизам. Пре обнуто. Јер, овај светски познати руски научник предвиђа да ће у 2012. доћи до појачане активности Сунца што ће проузроковати цео низ техногених хаварија и катастрофа. До избацивања у космички простор рекордне количине усијаних сунчевих гасова што ће на нашој планети изазвати досад највеће геомагнетне буре и парализовати њену целокупну техносферу. Позната бура тог типа, само знатно слабија, оставила је 1989. пуних девет сати без струје целу канадску провинцију Квибек. Штета је била од две милијарде ондашњих долара.

   Други руски астрофизичар, Владимир Кузњецов, сматра да Земљи најећа опасност прети од нарастајуће електромагнетне нестабилност Сунца која се може претворити у његову `диктатуру`.

- Моћна експлозија на Сунцу може деформисати Земљино магнетно поље и довести до слабљења њене магнетосфере која нас штити као што војнике у рату штите траншеје. Проблем је што човечанство још није научило да предвиђа снагу сунчевог ветра, а реч је о термонуклеарним експлозијама које одједном избаце у Сунчев систем и до 80 милиона тона ужарене плазме. У свему је добро  то што честице плазме на Земљу могу стићи једино у области полова. Међутим, управо то изазива магнетне буре које мењају атмосферски притисак и смерове ветрова. Човек, иначе, за живота преживи око 5000 магнетних бура – указује Кузњецов.

    У Русији је управо стартовао астрофизички програм «Радиоастрон» чији је битан сегмент «Плазма-Ф» за изучавање сунчевог ветра и магнетних бура. Американци су НАСА већ одобрили 75милиона долара израду «сунчевог кишобрана» од билиона неке врсте огледанла. Ово чудо технике биће на орбити између Земље и Сунца и имаће задатак да не дозволи иоле битније смањење просечне темперетуре на Земљи, а и да од сунчеве плазме и ћуди заштити одређену територију и најосетљивију технику.
 


    ПОМЕРАЊЕ ЗЕМЉЕ, УЛОГА ЈУПИТЕРА

    Растућа непредвидљивост Сунца већ је породила низ фантастичних пројеката. Тако је швајцарски физичар Мјечислав Таубе предложио да се Земља  премести на нову орбиту, нешто удаљенију од Сунца и зато безбеднију. Једнако `бајковита` је и идеја да се створи вештачко сунце које би било под контролом Земље, а постављено између ње  и самог Сунца.

    Британски научник Фог, међутим, сматра  да би ту улогу много боље одиграо Јупитер који би већ сада према Земљи могао даусмерава неограничене количине енергије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари