„Јакшићев случај“ за скривање „сече кнезова“ и дисциплиновање ВСС поводом реизбора

ПРЕДСЕДНИК ДРУШТВА СУДИЈА СРБИЈЕ ДРАГАНА БОЉЕВИЋ ОТКРИЛА НОВЕ ИГРЕ РЕЖИМА СА ПРАВОСУЂЕМ

  • Председник Друштва судија Србије Драгана Бољевић прочитала писмо у којем ухапшени члан Високог савета  Судства Благоје Јакшић пише: "Сада су све снаге тих режисера и њихових извршилаца усмерене на то да ја о чињеницама везаним за рад ВСС не проговорим". И упозорава да то за циљ има његову "физичку ликвидацију"
  • Према тврдњи Јакшића, циљ "реформатора српског правосуђа" био је да га ставе под контролу
  • Када у томе нису успели, започели су, како каже, обрачун са њим и његовом породицом
  • Циљ измена Закона о Уставном суду, којима се искључује јавност приликом одлучивања у ВСС о приговорима судија, сматра Јакшић, јесте да јавност не сазна праву истину како се "поново догодила сеча кнежева"
  • Указујући на постојање политичких притисака на чланове ВСС, Бољевић је оценила да је рад у ВСС од почетка "неуобичајен", "незаконит и нелегалан"
  • Иако су судије одлучиле да се снимају седнице ВСС, илустровала је Бољевић, то није учињено, зато што је, како тврди, члан ВСС Бошко Ристић сматрао да не би требало да се ради
  • Коментаришући Јакшићев случај, Бољевић је оценила да је реч о "дисциплиновању чланова ВСС у процесу доношења одлука о ревизији реизбора".
  • Упитана о наводима Јакшића да је и физички угрожен, Бољевић није могла да одговори шта је он под тим мислио, али је упозорила на његово лоше здравствено стање

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Председник Друштва судија Србије Драгана Бољевић изјавила је да је добила писмо притвореног члана Високог савета судства (ВСС) Благоја Јакшића, у којем тврди да је кривични поступак против њега режиран, са циљем да се он дискредитује и не сазна "шта се догађало у раду" ВСС.

        Како је Бољевић прочитала на заједничкој конференцији за новинаре ВСС и Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Јакшић у писму напомиње да су сва његова сазнања "директно везана за судбину свих колега које нису изабране".

        Јакшић, притворен због сумње да је злоупотребио службени положај, у писму указује да је "режија" настављена његовим лишавањем слободе и "незаконитим продужавањима притвора", како би се у јавности створила слика да је сигурно крив.

        "Сада су све снаге тих режисера и њихових извршилаца усмерене на то да ја о чињеницама везаним за рад ВСС не проговорим", сматра Јакшић и упозорава да то за циљ има његову "физичку ликвидацију".

        Према тврдњи Јакшића, циљ "реформатора српског правосуђа" био је да га ставе под контролу.

        Када у томе нису успели, започели су, како каже, обрачун са њим и његовом породицом.

        Циљ измена Закона о Уставном суду, којима се искључује јавност приликом одлучивања у ВСС о приговорима судија, сматра Јакшић, јесте да јавност не сазна праву истину како се "поново догодила сеча кнежева".

        Бољевић је пренела да је Јакшић ово писмо упутио и шефу Делагације Европске уније (ЕУ) у Београду Венсану Дежеру, Заштитнику грађана Саши Јанковићу, као и надлежнима у Скупштини Србије.

        Према њеним речима, Јакшић је тражио да га у притвору посете представници српских и међународних струковних удружења.

        Указујући на постојање политичких притисака на чланове ВСС, Бољевић је оценила да је рад у ВСС од почетка "неуобичајен", "незаконит и нелегалан".

        Иако су судије одлучиле да се снимају седнице ВСС, илустровала је Бољевић, то није учињено, зато што је, како тврди, члан ВСС Бошко Ристић сматрао да не би требало да се ради.

        Такође, ни један записник са седница ВСС није био урађен, ни усвојен, додала је Бољевић, указујући и да су одлуке о одбијању приговора судија доношене на "неваљан начин".

        "Предмет судије Благоја Јакшића је приоритетни предмет у Србији, који би требало решити што пре", нагласила је Бољевић.

        "Не само због њега", објаснила је Бољевић, "него због тога што од решавања тог предмета зависи да ли ће ВСС радити у пуном саставу легитимно и легално или не, а од тога даље зависе оцена ЕУ и евентулана кандидатура за ЕУ".

        Коментаришући Јакшићев случај, Бољевић је оценила да је реч о "дисциплиновању чланова ВСС у процесу доношења одлука о ревизији реизбора".

        Упитана о наводима Јакшића да је и физички угрожен, Бољевић није могла да одговори шта је он под тим мислио, али је упозорила на његово лоше здравствено стање.

        Председник Удружења тужилаца Србије Горан Илић потврдио је да је добио писмо од Јакшића са сличним садржајем, али није могао да га коментарише, јер је поступак у току.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари