МИЛАНОВИЋ: Ракић јачи од Тадића

САВЕТНИК МИНИСТРА ЗДРАВЉА

О РЕЛАЦИЈИ ДРЖАВНИ ВРХ-КОРУПЦИЈА

  • Нисам прозвао Тадића, већ његов кабинет, а у кабинету Микија Ракића, као основног кривца за тешке случајеве корупције у земљи. Због те његове необјашњиве моћи мислим да Ракић више није шеф кабинета, већ председник државе, а Тадић шеф кабинета
  • Но, таква појава није изолован случај. Борко Стефановић превазишао је свог шефа Јеремића, који више не може ни да уђе у Министарство на чијем је челу. А, Тадић је крив јер је на тим функцијама поставио све те људе
  • Ма какав је Саша Вукадиновић шеф БИА, он јадан не зна ни где станује, ни где је. Због тога има пратњу не да би га чували, већ да би га одвезли до куће. Он је један од оних који није способан да смисли неку рафинирану акцију, али може да организује да ме неко пребије

        ВАПАЈ великог броја људи који пате од бахатих корупционаша, које штити власт, као и немогућност да даље часно обавља посао, били су разлози саветника министра здравља Љубе Милановића да јавно проговори о овом друштвеном злу.

        У разговору за наш лист упро је прстом у државну власт, прозвао кабинет председника Тадића, окривио неке људе из врха полиције за опструкцију, а специјалног тужиоца Миљка Радисављевића оптужио за тајно и неовлашћено скидање са списка оних који су после спроведених истрага били предвиђени за хапшење.

        После свега изреченог и даље сте на месту саветника министра здравља?

        - Повући ћу се само у случају да сви са листе буду похапшени и процесуирани. Борићу се све док ме не најуре. На то су ме обавезале патње и вапаји људи који свакодневно страдају од бахатости корумпираних. Обавезали су ме и они који су имали велику корист од корупције. Најзад, рекао сам себи да уколико дођем у ситуацију да ми руке буду везане - обратићу се медијима. То време је дошло и, ево, проговорио сам.

        Ко вам је онда везао руке - власт, полиција...?

        - Пре свега власт, која је избегавала да се супротстави помахниталој корупцији. Власт која је примењивала селективну правду, чиме је вређала достојанство и част својих грађана.

        Такође, и полиција која је имала све податке о свим случајевима, али су њени појединци у врху вршили отворене опструкције, чиме су каљали образ оним часним полицајцима са којима сам искрено сарађивао.

        Да ли и министар полиције припада том оптуженом врху?

        - Министар полиције је пре свега политичар и не знам како је разумео моје поруке. Но, ако је паметан тумачиће их правилно, јер моје изјаве само му иду у прилог, олакшавају му посао.  Да будем прецизнији, министар има велику одговорност у МУП-у, а никакве ингеренције. Све сам рекао.

         Прозвали сте многе, поменули сте и председника државе Тадића?

        - Из васпитања и патриотизма никада не бих вређао функцију председника државе, јер би тиме вређао и Србију. Дакле, нисам прозвао Тадића, већ његов кабинет, а у кабинету Микија Ракића, као основног кривца за тешке случајеве корупције у земљи. Због те његове необјашњиве моћи мислим да Ракић више није шеф кабинета, већ председник државе, а Тадић шеф кабинета.

        Но, таква појава није изолован случај, Борко Стефановић превазишао је свог шефа Јеремића, који више не може ни да уђе у Министарство на чијем је челу. А, Тадић је крив јер је на тим функцијама поставио све те људе.

        Значи, директно за корупцију окривљујете Микија Ракића?

        - Тај човек је по Србији размештао своје људе. Па, ко онда може да буде кривац?

        Упрли сте прстом и на шефа БИА Сашу Вукадиновића?

        - Ма какав шеф БИА, он јадан не зна ни где станује, ни где је. Због тога има пратњу не да би га чували, већ да би га одвезли до куће. Он је један од оних који није способан да смисли неку рафинирану акцију, али може да организује да ме неко пребије.

        Опасно је, кажу, супротстављати се обавештајцима?

        - Баш они су ме научили да трпим и да се не жалим на одговор система. Још 1996. добио сам прву мотку по глави када сам после завршене истраге оптужио Јовицу Станишића за Баџино убиство. Тада сам "зарадио" четири и по месеца затвора у Нишу.

        Био сам једини који је 2000. године кренуо на земунски клан и Легију, дефинисао их као најопаснији проблем у земљи. А, када сам поднео тајни извештај о убиству Ћурувије, одмах сам био склоњен, а они који су ме "почистили" и данас се налазе на високим функцијама.

        На крају, има ли решења, каква су вам очекивања?

        - Очекивања су различита, већ видим механизме дезавуисања мог имена и интегритета. Оплешће ме по свим правцима, рећи ће да нисам то што јесам. Међутим, настављам борбу и уколико буде требало изговорићу још горе ствари, обелоданићу још много тога.

Станковићу треба времена

        - Министар здравља Зоран Станковић је једна часна јединствена фигура и на његов рад и добре намере нико не може да стави било какву примедбу. Корупцију, која дивља, наследио је. Да би је решио потребно му је време. Станковићу треба времена

(Франкфуртске Вести)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари