Николаидис не мора да плати 12.000 одштете Кустурици

УСТАВНИ СУД ЦРНЕ ГОРЕ УКИНУО ПРЕСУДУ ВРХОВНОГ СУДА

  • Судија Уставног суда Мидраг Иличковић навео је да Врховни суд није ценио чињеницу да је тужилац (Кустурица) јавна личност, да је дао велики број интервјуа износећи виђења о политичким темама и да је с тога морао да трпи већи степен критике

        ПОДГОРИЦА, (ФоНет) - Уставни суд Црне Горе укинуо је данас пресуду Врховног суда из јуна 2009. године којом је одлучено да због текста из 2004. године публициста Андреј Николаидис и недељник Монитор редитељу Емиру Кустурици исплате 12 хиљада евра.

        Новац је требало да буде исплаћен Кустурици на име душевних болова, због повреде угледа, части, слободе и права личности.

        Судија Уставног суда Мидраг Иличковић навео је да Врховни суд није ценио чињеницу да је тужилац (Кустурица) јавна личност, да је дао велики број интервјуа износећи виђења о политичким темама и да је с тога морао да трпи већи степен критике, преноси РТЦГ.

        Суд је, додао је Иличковић, повредио права на непристрасно и правично суђење предвиђено Уставом.

        „Предметни текст је превенствено имао за циљ да допринесе јавној дебати о проблему суочавања са прошлошћу. Сматрају да нису вређали осећања тужиоца у вези његове верске и националне припадности јер се Кустурица у јавности у бројним наступима и интервјуима још од почетка деведесетих изјашњавао о својој верској и националној припадности“, рекао је Иличковић.

        Према његовим речима, пресуда Врховног суда којом је подносиоцима жалбе наложено да исплате 12 хиљада евра, представља ограничавање слободе изражавања, која се не може сматрати оправданом у том случају.

        Иличковић је рекао да се у складу праксом Европског суда за људска права не може реаговати за вредносне судове, „већ да све може водити једино у аутоцензуру“.

        „Врховни суд је нетачним презентирањем чињеничних навода и утврђењем да постоји штета, без доказа Монитору и Николаидису, ускратио право на једнаку заштиту гарантовану Уставом и у поступку пред редовним судовима пропуштено је да се утврду у чему се састоји штета и како се манифестовала у односу на Кустурицу“, рекао је Иличковић. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари