НИКОЛИЋ: Ми не можемо да бирамо између ЕУ и Косова - то ће Европа морати да бира

ЗА „ВОЛ СТРИТ ЏОРНАЛ“ РЕКАО: ДА СМО 1999. ИМАЛИ СРЕЋЕ ДА ОБАМА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК САД - НЕ БИСМО БИЛИ БОМБАРДОВАНИ

  • Позива Србе на шиптарске изборе а признаје да изборна листа владе Србије није добила свог члана Изборне комисије у Приштини нити иједног члана у бирачком одбору било где на Косову тако да уопште неће моћи да контролише шта се десило на изборима
  • Позвао ЕУ да обезбеди регуларност шиптарских избора и открио да је у Србији досад пријављено 40.000 бирача, а да је Изборна комисија Косова прегледала 11.000 пријава и утврдила да је само 200 бирача регуларно
  • „Одбацили су 11.000 бирача. Значи од 40.000 - избациће 39.000 и то је екслузивно право Изборне комисије коју чине само Албанци“, указао је Николић, додавши да је о томе обавестио и високу представницу ЕУ Кетрин Ештон
  • На тражење да прокоментарише мишљење неких у Бриселу да ће се Србија, ако не уђе у ЕУ, окренути Русији, Николић је рекао: „Ја бих то рекао другачије. Ако то, не дај Боже не успе, Србија мора да преживи, а како и где ће да се окреће - то ће зависити од тога ко буде водио народ“

         ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић рекао је да Београд убеђује Србе да изађу на локалне изборе на Косову с циљем да им се обезбеди легалитет, али је указао да ЕУ мора да осигура регуларност тих избора.

         „Ми убеђујемо Србе да изађу на изборе, зато што желимо да им обезбедимо легалитет, који ће им требати у разговору са Европском унијом, међународном заједницом и Приштином о својим проблемима“, рекао је Николић у интервјуу за „Вол стрит џорнал“.

         Како је додао, Београд жели да они више не буду паралелне институције већ институције изабране по правилима која је ЕУ тражила да се испуне.

         „И мислим да је то једини начин да их потпуно заштититмо, да их уведемо у систем јер се још увек крећемо у оквирима Устава Србије и суштинске аутономије коју је Устав Србије и Резолуција 1244 предвидела за Косово и Метохију“, додао је Николић.

         Он је указао да сада долази до проблема у организовању избора и да их прави приштинска администрација.

         Председник Србије је подсетио да листа коју подржава Влада Србије није могла да има име које је хтела и да је Приштина одлучила о имену.

         „Али та листа није добила свог члана Изборне комисије у Приштини и није добила ниједног члана у бирачком одбору било где на Косову тако да уопште неће моћи да контролише шта се десило на изборима. Ми учествујемо по изборном закону који је већ постојао у Приштини и који је типичан за нормалне земље, али за овакве односе Срба и Албанаца тај закон није довољно добар“, реко је Николић.

         Како је навео, у Србији је до сада пријављено 40.000 бирача, а од тога је Изборна комисија прегледала 11.000 пријава и утврдила да је само 200 бирача регуларно.

         „Одбацили су 11.000 бирача. Значи од 40.000 - избациће 39.000 и то је екслузивно право Изборне комисије коју чине само Албанци“, указао је Николић, додавши да је о томе обавестио и високу представницу ЕУ Кетрин Ештон.

         „Затражио сам да се одмах обезбеди регуларност избора, пошто се доводи у питање наша могућност да убедимо Србе да изађу на изборе“.

         На опаску новинара да би ЕУ волела да види велику излазност, Николић каже да би он волео да сви Срби изађу на изборе. Београд је позвао српску заједницу да учествује на изборима које организују привремене власти у Приштини, а то није било лако учинити, рекао је он.

         Осврћући се на недавно убиство полицајца Еулекса, Николић каже да је руководство Србије одмах осудило тај чин, да га је протумачило као акт уперен против Србије и да је потпуно маргинализовало које је националности починилац.

         „То је био ударац у сва наша настојања да обезбедимо достојан живот свим грађанима Косова, посебно Србима“, рекао је председник Србије.

         Он је изразио наду да ће Еулекс, уз сарадњу Београда, успети брзо да реши тај случај.

         „Било који траг да нам дају - такав човек сигурно неће моћи да се задржи на територији Србије“, нагласио је Николић.

         На опаску новинара да је косовски министар спољних послова Енвер Хоџај рекао да Београд има одговор на то ко стоји иза напада, Николић је рекао да је то „безобразлук“.

         Ми пружамо сву подршку јер нисмо тамо на терену и преузели бисмо одговорност за истрагу када би то било у надлежности српске полиције, додао је.

         „Београд са тим нема ништа и ја никада не оптужујем Приштину за било шта што се деси на територији Косова и Метохије и не може Приштина да оптужује Београд. То су старе приче, Хоџај уопште не разуме шта Срби и Албанци треба да раде на Косову - то како он ради, то би нас одвело у нови рат. А ово што ми радимо води нас у мир на Косову“, рекао је Николић.

         На питање шта га је определило за европски пут, имајући у виду да има и сувише оних који желе да Србију поставе пред избор - ЕУ или Косово, председник Србије каже:

         „Ми не можемо да бирамо између ЕУ и Косова, то ће Европа морати да бира. Никада нисмо имали услов да се одрекнемо Косова и Метохије за чланство у ЕУ - можда постоји у главама многих људи у Берлину, Паризу, Лондону - али званично, њихове администрације никада нису испостављале такве услове.“

         Како је нагласио, сви споразуми Србије са ЕУ су статусно неутрални и у Бриселу се Европа „заклела“ на статусну неутралност.

         „То је основ због којег ми гајимо оволики оптимизам да можемо да будемо чланови ЕУ“, рекао је Николић, подсетивши да у Унији постоји пет држава-чланица које нису признале Косово и које због тога нису искључене из чланства у ЕУ. „То значи да може да се буде у чланству иако ниси признао Косово и Метохију, а то даље значи да можеш и да постанеш члан“, сматра Николић.

         На инсистирање новинара на питању „избора“, Николић каже : „Ту нема избора“.

         „Испостављањем таквог услова Европа би нам рекла да нас не жели „, нагласио је председник Србије.

         Осврћући се на ратна збивања у прошлости и на чињеницу да се и садашњи амерички председник суочава са могућношћу покретања рата, Николић је рекао:

         „Да смо 1999. године имали среће да Барак Обама буде председник САД Југославија не би била бомбардована“.

         На питање зашто Србија, имајући у виду да нема директну контролу над територијом, „не пусти“ Косово, Николић је узвратио питањем: „Зашто Британија не пусти Фокланде“?

         „Србија је стара цивилизација, зна своје границе и никада није отимала туђе. Бог нас је сместио на најлепше место на свету, а најлепше место је и најопaсније... Имамо осећај горчине јер смо протерани са Косова“, додао је он.

         На питање да прокоментарише мишљење неких у Бриселу да ће се Србија, ако не уђе у ЕУ, окренути Русији, Николић каже:

         „Ја бих то рекао другачије. Ако то, не дај Боже не успе, Србија мора да преживи, а како и где ће да се окреће - то ће зависити од тога ко буде водио народ“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари