ШАБИЋ: Закон о детективима отвара врата повредама приватности

Захтев влади повереника за информације од јавног значаја да повуче из скупштине закон који може нанети штету

Родољуб Шабић

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апеловао је на Владу Србије да из скупштинске процедуре повуче Предлог закона о детективској делатности јер би се његовим усвајањем могла широм отворити врата могућим повредама приватности и злоупотребама података о личности.

         Шабић у саопштењу истиче да Предлог који је Влада утврдила 30.12.2011. садржи неуставне одредбе и да је у низу својих одредби контраверзан, контрадикторан и нејасан. Према његовим речима, Предлогом закона се утврђује да "практично сви" који имају било какве збирке података о личности, имају обавезу да дају детективима личне податке грађана, при чему је као правни основ предвиђен уговор који детектив има са својим клијентом, односно његово овлашћење.

         Тако се директно дезавуише један од основних принципа Закона о заштити података о личности, по коме је обрада података о личности допуштена само кад је изричито предвиђена законом или кад за то постоји изричит пристанак лица о чијим подацима се ради, објашњава Шабић.

         Такође, наводи Шабић, Предлогом се утврђује круг лица чије податке детективи могу обрађивати, као што су "нестала лица или лица која се крију, лица која су кориснику услуге проузроковала штету, лица која анонимно поступају према кориснику услуге нарушавајући му приватност". Предлогом закона се не утврђује како се те чињенице доказују, што омогућава тумачење по коме је за њихово "постојање" довољна и проста тврдња наручиоца посла, те се по овом "основу" може приступати подацима о личности практично неограниченог круга грађана", наглашава Шабић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари