СРЕТЕНОВИЋ: Закон кршило девет министарстава

ИЗЈАВА ДИРЕКТОРА ДРЖАВНЕ РЕВИЗОРСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

  • Пријаве се могу очекивати у јануару и њима ће бити обухваћени не само министри, већ и државни секретари и помоћници министара, рекао Радослав Сретеновић, али није хтео да открије против којих министара ће бити поднете пријаве, а није рекао ни против колико министара
  • Ревизија је рађена у министарствима за Косово, унутрашње послове, одбрану, здравље, заштиту животне средине и економије, у Пореској управи Министарства финансија и у Агенцији за заштиту животне средине
  • Од укупно 47 мишљења ДРИ, позитивно мишљење „зарадиле“ су само Пореска управа и Народна банка Србије
  • Сретеновић је додао да ће ДРИ вршити и ревизију финансијског пословања политичких странака, али то се, према његовим речима, може очекивати 2013. године, јер је 2012. изборна година

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Директор Државне ревизорске институције (ДРИ) Радослав Сретеновић изјавио је да је ревизијом пословања буџетских корисника код девет министарстава уочен прекршај закона о јавним набавкама и буџетском систему и најавио да ће против одговорних бити покренуте прекршајне пријаве.

        На конференцији за новинаре Сретеновић није желео да одговори на питање против којих министара ће бити поднете пријаве, а није рекао ни против колико министара.

        Пријаве се могу очекивати у јануару и њима ће бити обухваћени не само министри, већ и државни секретари и помоћници министара, рекао је Сретеновић.

        Он је прецизирао да је ревизија рађена у министарствима за Косово, унутрашње послове, одбрану, здравље, заштиту животне средине и економије.

        Сретеновић је нагласио да ће, осим против министара, пријаве бити поднете и против одговорних лица у јавним предузећима, од којих је поменуо Железнице Србије, Путеве Србије, Ресавицу, нишку Медијану и београдски Инфостан.

        Од укупно 47 мишљења ДРИ, позитивно мишљење „зарадиле“ су само Пореска управа и Народна банка Србије.

        Током ревизије, ДРИ је утврдила да су током 2010. године, супротно Закону о јавним набавкама, извршене набавке добара, роба и услуга у износу од 8,6 милијарди динара.

        Те набавке су, како је рекао, извршила јавна предузећа, локалне самоуправе, Министарства и национална служба за запошљавање.

        Четири јавна предузећа и једна локална самоуправа, према подацима ДРИ, нису платила порезе и доприносе у износу од око 1,7 милијарди динара.

        Сретеновић је изнео и податак да су Железнице Србије за стоматолошке услуге за запослене и чланове њихових породица издвојиле око 18 милиона динара, док су за репрезентацију и угоститељске услуге, без доказа да се ради о пословним активностима, јавна предузећа потрошила око 47 милиона динара.

        На име рекреативног одмора и бањског смештаја, за 331 лице која у њима нису запослена, јавна предузећа су платила четири милиона динара.

        Према подацима ДРИ, јавни дуг Србије је на дан 31. децембра 2010. године износио 12 милијарди и 160 милиона евра.

        Сретеновић је додао да ће ДРИ вршити и ревизију финансијског пословања политичких странака, али то се, према његовим речима, може очекивати 2013. године, јер је 2012. изборна година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари