„То ће значити да ће председник Уставног суда имати плату 300.000 динара“

СКУПШТИНА ЗАВРШИЛА РАСПРАВУ О АМАНДМАНИМА

НА ЗАКОН О УСТАВНОМ СУДУ

  • Када се примени садашњи коефицијент намењен судијама и помножи са основицом, то ће значити да ће председник Уставног суда имати плату 300.000 динара. Чак и да је основица за нижу класу државних службеника који не раде у суду 17.500, то је негде 170.000 или 180.000, рекао је посланик СПС Милисав  Петронијевић

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Скупштина Србије завршила је разматрање амандмана на измене и допуне Закона о Уставном суду, а за понедељак, 26. децембар, заказано је гласање о тачкама дневног реда пете седнице другог редовног заседања.

        Током разматрања амандмана на измене и допуне Закона о Уставном суду посланици власти и опозиције, као и скупштински Одбор за правосуђе и управу, тражили су да се брише одредба овог прописа по којој се пензија судијама одређује у висини последње плате, наводећи да то представља озбиљно кршење једнакости грађана и узрокује дискриминацију.

        Посланик СПС Милисав Петронијевић сматра да би предлагач измена и допуна Закона требало да прихватити амандман Одбора, наводећи да Закон о ПИО одређује како се стичу пензије.

        „Нема никаквих разлога да се прави изузетак од општих правила, општих услова да било ко буде изузет, па ни судија Уставног суда, односно председнк”, рекао је Петронијевић.

        Он је рекао да председник суда има коефицијент 12, а судија 10,5.

        „Када се примени садашњи коефицијент намењен судијама и помножи са основицом, то ће значити да ће председник Уставног суда имати плату 300.000 динара. Чак и да је основица за нижу класу државних службеника који не раде у суду 17.500, то је негде 170.000 или 180.00. Ако би се применило тих 85 одсто, то би изашло изнад свих максимума који су дозвољени за пензије”, рекао је Петронијевић.

        Он је рекао да је Закон о платама у државним органима доведен до апсурда и додао да испада да је најнеодговорнија функција у држави функција председника Републике, зато што је његова плата мања од оних у независним органима.

        Посланик Демократске странке Драгољуб Мићуновић такође је подржао брисање ове одредбе и навео да се не може на основу било које привилегије успостављати право на неједнакост грађана.

        „Привилегија је особина феудализма. Демократија је управо афирмисала једнакост и то правну једнакост, пре свега. Овде имамо случај да они који треба да чувају темеље демократије треба да имају одређене привилегије. То је опасан преседан”, истакао је Миæуновић.

        Он је рекао да Уставни суд не може себи да дозволи да судије имају привилегије у односу на друге.

        Посланик СПС Јоргованка Табаковић рекла је да је одређивање пензије судија према последњој плати одступање од општих правила и да крши једнакост грађана пред Уставом и узрокује дискриминацију грађана.

        Посланик СРС Зоран Красић питао је шта је фалило досадашњој плати судија и зашто се мења пензијски основ.

        Министарка правде Снежана Маловић рекла је да ће поштовати одлуку парламента о амандману Одбора за правосуђе, као и да разуме аргументе који су изнети у расправи.

        „Били смо руковођени европским стандардом, где се последња плата узима као основ за пензију. Апсолутно разумем све аргументе који су изнети и како год се Скупштина буде изјаснила у дану за гласање, ја ћу такву одлуку поштовати”, истакла је Маловић. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари