Путин дочекао Божић у кремаљској цркви владара Русије - сам

У БЛАГОВЕШТЕНСКОМ ХРАМУ НА ТРОН СТУПАЛИ ВЕЛИКИ КНЕЖЕВИ И ЦАРЕВИ

* Стручњак за религијска питања Роман ЛУНКИН: „Путин је тиме показао да себе и своје одлуке повезује са историјском Русијом. Са кнезовима који су стварали московску државу и проширивали њене границе

* То је једна од ретких цркава у Русији чије сводове украшавају не само православни свеци, већ и велики људи Старе Грчке: Аристотел, Тукидид, Птоломеј, Плутарх, Платон и Сократ

________________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин обично је протеклих 20 година дочекивао Божић у некој од цркава око Москве или у својој резиденцији у Ново-Огарјеву.

       Сада је направио изузетак са смислом и поруком.

       Присуствовао је божићном богослужењу у Благовештенској саборној цркви Кремља, која је вековима била „породични храм“ великих кнезова и царева.

       Сам.

       Стручњак за религијска питања Роман Лункин тим поводом је рекао:

       „Путин је тиме показао да себе и своје одлуке повезује са историјском Русијом. Са кнезовима који су стварали московску државу и проширивали њене границе“.

       Имајући у виду да је руски патријарх Кирил иступио са иницијативом божићног прекида ватре на украјинским фронтовима, коју је председник РФ  после само неколико сати подржао, Лункин је указао:

       „У периодима војних сукоба, наши владари су се увек окретали цркви и православљу, од Дмитрија Донског до Јосифа Стаљина. Тако и Путин чини сада. Контраст ове године био је само у томе што је патријарх честитао свима, у свом уобичајеном маниру и атмосфери. А председник Путин је био потпуно сам у кремаљком храму. То заслужује посебну пажњу и с обзиром на историју  Благовештенског храма“.

       У њему су – наводи Лункин – обављана великокнежевска и царска крштења и венчања. Храм је коришћен и за свечани улаз у дворац великог кнеза током церемоније ступања на трон, дочека важних личности из света и у тренуцима процесија на велике верске празнике.

       Лункин посебно указује да је то једна од ретких цркава чије сводове украшавају не само православни свеци, већ и велики људи Старе Грчке: Аристотел, Тукидид, Птоломеј, Плутарх, Платон и Сократ.

       Од 1993. године, на празник Благовести Пресвете Богородице, у кремаљском Саборном храму богослужење предводи Патријарх московски и целе Руси.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари