Путин на „новим територијама“ завео ратно стање, а у Криму и седам области „средњи ниво“

ПЕСКОВ: ЗНОГ НОВИХ МЕРА НЕЋЕ БИТИ ЗАТВАРАЊА ДРЖАВНИХ ГРАНИЦА

* Руска војска изводи офанзивне операције према Первомајску (ради опкољавања украјинског гарнизона у Авдејевки), а налази се пред преузимањем контроле над важним градом Артјомовском (Бахмутом)

* Украјинци гомилају трупе за напад на део Херсонске области који је на десној обали Дњепра и на сам град Херсон. Сам напад може почети у било ком тренутку

___________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин потписао је указом је увео ратно стање на територијама Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

         Биће на снази од 20. октобра.

         Шеф државе је Влади Михаила Мишустина наложено да у року од три дана достави предлоге мера које треба предузети на територијама на којима је уведено ратно стање.

         Увођење ратног стања треба да одобри Савет Федерације, горњи дом руског парламента.

         Путин је шефовима „нових територија“ дао додатна овлашћења за предузимање мера за безбедност грађана, као и за антитерористичку заштиту критичних инфраструктурних објеката.

         На територијама Крима, Краснодарског и Ставропољског краја, Белгородске, Брјанске, Вороњешке, Курске и Ростовске области од сутра ће бити на снази „режим ситуативног реаговања средњег нивоа“.

         Ратно стање је логичан потез Москве.

         Руска војска изводи офанзивне операције према Первомајску (ради опкољавања украјинског гарнизона у Авдејевки), а налази се пред преузимањем контроле над важним градом Артјомовском (Бахмутом).

         Украјинци гомилају трупе за напад на део Херсонске области који је на десној обали Дњепра и на сам град Херсон.

         Сам напад може почети у било ком тренутку јер је Кијев већ обавио „концентрацију трупа“.

         Са нападима покушава већ недељама. Упркос томе што су Украјинци, према процени бившег саветника шефа Пентагона, пуковника Дагласа Мекгрегора, на том делу „јужног фронта“ већ имали око 20.000 погинулих.

         Мада није потпуно отворен, напад на Херсон очекује и командант специјалне војне операције генера армије Сергеј Суровикин.

       Он је, иначе, открио да су руска оперативно-тактичка и далеколетнс авијацијс досад извеле више од 34 хиљаде борбених налета и да су у њима употребиле преко 7.000 навођених авионских пројектила.

       Руске беспилотне летелице су од 24. фебруара извеле више од 8.000 летова и уништиле више од 600 објеката украјинске војске.

       Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да Русија због предузетих мера неће затварати државне границе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари