Ходорковски неће да тражи помиловање, Медведев одбио да га без захтева помилује

УПРКОС ТОМЕ ШТО ЈЕ ГРУПА ПРАВНИХ ЕКСПЕРАТА МИШЉЕЊА ДА

ШЕФ ДРЖАВЕ МОЖЕ ПОМИЛОВАТИ И ОНОГА КО ТО САМ НЕ ТРАЖИ

Михаил Ходорковски

        ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Дмитриј Медведев одбио је иницијативу правнбих експерата да помилује бизнисмена Михаила Ходорковског чије пуштање на слободу већ неколико година прижељкује и меко изнуђује Запад, саопштио је шеф руског Савета за људска права Михаил Федотов.

        Чланови тог Савета су 15. марта предали шефу државе експертско мишљење да шеф државе има право да помилује сваког затвореника чак и ако он то не тражи.

        „Председник се не слаже са тим. Председник је прецизирао да не разуме зашто би морао да помилује било ког човека који није тражио помиловање“ - рекао је Федотов.

        „То је мишљење председника. Предочили смо му мишљење десетак стручњака из области уставног права. Он се са њима није сложио“ - нагласио је Федотов.

Дмитриј Медведев

        Почетком фебруара је радна група овог Савета предложила Медведеву да помилује више од 30 осуђених и окривљених за кривична дела. Међу њима су се нашли и бивши шеф ЈУКОСА Михаил Ходорковски и бивши шеф МЕНАТЕП-а Платон Лебедев.

        Медведев је 5. марта наложио Главном тужилаштву да провери законитост и основаност пресуда према 32 људи укључив и Ходорковског и Лебедева. Званични представник Генералног тужилаштва Марина Гридњева је саопштила да су по налогу председника проверени бројни судски предмети, а посебно сулучајеви Ходорковског и Лебедева.

        Федотов није искључио да ће се чланови овог Савета иницијатори помиловања Ходорковског на ову тему вратити када  Медведев буде последњи пут председавао тим телом у својству шефа руске државе 28. априла.

        „Ово није искључено, зато што је за време заседања Савета на којем учествује председник, уведено једноставно правило: свако говори оно што мисли да треба“ - рекао је он. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари