МЕДВЕДЕВ: Антиракетни штит је тест САД и НАТО за партнерство са Русијом

Из говора председника Русије на међународној конференцији «Евроатлантска заједница безбедности: мит или реалност»

* Ни мени још увек нико није успео да објасни зашто морамо да верујемо да нови европски противракетни штит није окренут против нас. Све време нам говоре: «Користите се и ви њиме». Ама, како да га користимо? Тај штит значи слом нуклеарног паритета у било којој варијанти да буде реализован

*  Очекујемо да чујемо једну једноставну ствар... да је чујемо и да добијемо гаранције у овом смислу: «Поштоване колеге, поштовани пријатељи из Русије, противракетна одбрана није усмерена против Руске Федерације». То треба да буде формализовано, не у пријатељском разговору за чајем или чашом вина, већ у документу. Јер, такав је живот»

* Претње применом силе против било које земље, укључујући Иран и Сирују, опасне су и неприхватљиве. А у последње време нагло је порастао број оних који желе да искористе оружје као аргумент за решавање проблема.  Неко жели да што пре Сирију учини савременом и демократскм земљом, неко жели што брже да заврши са нуклеарним програмом Ирана

         ПРЕДСЕДНИК Русије Дмитриј Медвведев позвао је Запад да не пропусти могућност за договор о противракетној одбрани и назвао противракетни одбрамбени штит тестом спремности САД и НАТО за партнерство са Русијом.

         Говорећи пред више десетина политичара, дипломата и научника из разних земаља на међународној конференцији «Евроатлантска заједница безбедности: мит или реалност», Медведев је нагласио да је неопходно ликвидирати «канале» којима се заобилазе Уједињене Нације, а посебно поводом Сирије и Ирана. 

         На питање шта значи наслов форума – `мит или реалност` евроатлантске заједнице безбедности, Медведев је објаснио: «Евроатлантска заједница безбедности за сада је мит, међутим она треба да постане реалност».

         «Глобални значај овог задатка је очигледан и ма колико да је то тежак пут, пут којим се наша земља заједно креће са другим  државама и ми немамо намеру да скрећемо са овог пута» - закључио је председник Русије.

         Одмах потом је указао: «Однос Русије са НАТО се не може успоставити без решења питања противракетне одбране. Још има времена за то, али оно истиче!».

         Да би био потпуно јасан, додао је: «Овде се ради о једном тесту – тесту спремности САД и других чланова алијансе за партнерство са Русијом. За нас су принципијелно важни поуздани критеријуми ослоњени на војно-техничке и географске гаранције да противракетни штит није уперен проти руских снага за нуклеарно одвраћање. Још има времена за договор, али оно, понављам, истиче. Зато сматрам да је у нашем обостраном интересу – хитан прелаз на узајамно прихватљиве договоре. Међутим, само узајамно прихватљиве. Можемо да се договоримо, у то не сумњам».

         Русији још нико није објаснио – указао је одлазећи шеф руске државе - зашто је дужна да верује да европски противракетни штит није усмерен против ње.

         «Ни мени још увек нико није успео да објасни зашто морамо да верујемо да нови европски противракетни штит није окренут против нас. Напротив, све време нам говоре: «Користите се и ви њиме. Ама, како да га користимо? Тај штит значи слом нуклеарног паритета у било којој варијанти да буде реализован. Ствар је у томе што ће штит бити подређен циљу: предупредити нуклеарне претње које могу да дођу са простора Европе. Подвлачим, са простора Европе».

         Поента руског председника била је формулисана овако: «Оно што је најважније, очекујемо да чујемо једну једноставну ствар... да је чујемо и да добијемо гаранције у овом смислу: «Поштоване колеге, поштовани пријатељи из Русије, противракетна одбрана није усмерена против Руске Федерације». И то треба да буде формализовано, не у пријатељском разговору за чајем или чашом вина, већ у документу. Јер, такав је живот».

         Медведев је позвао да се уклоне `канали` за примену силе мимо одлука Савета Безбедности УН при решавању међународних конфликата.

         «За примену силе без одобрења Савета Безбедности, користе се различити сосови и паковања, а аргументација је једноставна и стално је слушамо: «Не можемо да се договоримо у УН, што значи, да су оне несавршене и да је политика неких држава несавршена, договараћемо се у име бољег света, у име демократије, а дејствоваћемо самостално».

         Претње применом силе против било које земље, укључујући Иран и Сирују, опасне су и неприхватљиве, рекао Медведев.

         «У последње време нагло је порастао број оних који желе да искористе оружје као аргумент за решавање проблема. Претње страним војним мешањем се чују не на експертском, већ на званичном нивоу. Сматрам да је то крајње опасна и једноставно неприхватљива тенденције. Неко жели да што пре Сирију учини савременом и демократскм земљом, неко жели што брже да заврши са нуклеарним програмом Ирана. Међутим, иза свега што се дешава вире штетна логика и ратна психологија».

         Председник Русије Медведев позвао је НАТО на ширу сарадњу са Организацијом договора о колективној безбедности чији су чланови многе бивше републике СССР, укључујући и Русију.  

         «У тесној координацији са нашим савезницима доследно јачамо сарадњу у оквиру ОДКБ, а тај договор не разматрамо изоловано, већ као ефикасни регионални механизам борбе са заједничким претњама» - рекао је шеф руске државе на међународној конференцији у Москви која је посвећена проблемима евроатлантске безбедности.

         «Узгред, наши партнери из Северноатлантске алијансе могли би да размисле о успостављању проширених или унапређених односа и контаката са ОДКБ. Мени се чини да је ситуација сазрела, то је једноставно корисно за узајамне и опште интересе» - истакао је Медведев.

         Факти подсећају да у ОДКБ улазе Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија, Таџикистан и Узбекистан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари