МЕДВЕДЕВ: Чинимо све да се вратимо међу глобалне технолошке лидере

Одлазећи шеф руске државе сумирао резултате свог четворогодишњег мандата

* Будући руски премијер међу седам циљева за наредне године уврстио - отварање најмање 25 милиона радних места у наредних пет година у несировнинским секторима

         ОДЛАЗЕЋИ шеф руске државе Дмитриј Медведев последњи пут је у том својству говорио на великом скупу у Кремљу.

         На проширеном заседању Државног савета, сумирао је резултате свог четворогодишњег мандата и поставио себи задатке у наредном периоду на функцији председника руске владе.

         Лајтмотив председниковог говора, као и пре четири године, када је ступао на највишу функцију у земљи, био је - позив на слободу.  

         — Мој најважнији задатак био је развој грађанских и економских слобода. Да буде више слободе свакоме. То је био и остао мој циљ – изјавио је Медведев.  

         Главни непријатељи слободе, по његовом мишљењу су сиромаштво, економска заосталост, корупција и прекратак просечни животни век.

         Медведев сматра да је његова основна заслуга, на овој дужности «политичка реформа која нема преседана по обиму у последњих 20 година».

         — Демократија више није забрањена реч, њен престиж је обновљен, а перспективе у нашој земљи гарантоване – рекао је шеф државе, изражавајући при том наду да ће непосредни избори губернатора, нови начин регистрације политичких партија и нова правила парламентарних избора бити само за добро земље.

         Медведев је одредио седам задатака за своју будућу владу. Рок њихове реализације је 2018. година. Прво, то је повећање просечног животног века до 75 година (према подацима Светске здравствене организације, просек старости у Русији износи 68 година). Друго, смањење за десет одсто броја породица чији је ниво дохотка нижи од минимума, а да већини руских породица доходак буде у складу са оним што припада средњој класи.

         Треће, по светском рејтингу за безбедно вођење бизниса, подизање Русије са садашњег готово «непрестижног 120 места, минимум на 40-то место, са перспективом избијања међу 20 највећих, најкасније 2020. године».

         Четврто: отварање не мање од 25 милиона радних места у наредних пет година, али у несировнинским секторима. Пето: да најмање пет државних универзитета морају да уђу међу првих сто у свету.

         Шесто: да већина руских породица стопроцентно побољша животне услове сваких 15 година.

         Медведев је изразио наду да ће напори за модернизацију руске економије «уродити плодом».

         Инвестиције у основни капитал практично су обновљене после кризе, док је њихов раст последњих месеци износио више од 10 одсто на годишњем нивоу.

         — Највећи темпо раста имају сектори који су за нас приоритетни. На пример, у пољопривреди, која је свој потенцијал показала за време суше 2009. године – изјавио је Медведев.

         Медведев је указао да иновациону економију стварју паметни, надарени, критички оријентисани и слободни људи.

         — Имамо програм подршке младим научницима и постдипломцима. Брзо се реализује пројекат иновационог центра «Сколково». Већ је више од 400 руских компанија регистровано оквирима овог центра. Уколико макар и 10 одсто од њих остваре успех, добићемо шансу да се вратимо међу глобалне технолошке лидере – рекао је Медведев.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари