МЕДВЕДЕВ: До 2020. уложићемо у наоружање 690 милијарди долара

У МАЈУ У МОСКВИ МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

„ФАКТОР ПРО У ФОРМИРАЊУ НОВОГ ПРОСТОРА БЕЗБЕДНОСТИ

  • Најкасније до 2018. морамо бити потпуно спремни да на „европску противракетну одбрану“ дамо одговор у оквирима моје изјаве од октобра 2011. године. Наравно, са корекцијама које ће бити направљене. Настављамо преговоре са партнерима, али се морамо спремити за веома озбиљну модернизацију оружаних снага. Да бисмо били „у форми“ и да бисмо могли дати свој одговор на формирање европске противракетне одбране“ - саопштио је Дмитриј Медведев на проширеном колегијуму Министарства одбране РФ

        ПРЕДСЕДНИК РФ Дмитриј Медведев одобрио је државни програм наоружања који је без преседана у целом постсовјетском периоду јер је вредан 20 билиона рубаља (око 690 милијарди долара) до 2020. године.

        Шеф руске државе коме ускоро истиче мандат рекао је колегијуму Министарства одбране РФ: „Желео бих да истакнем да је реформисање Оружаних снага практично завршено. Армија је постала компактнија и сада броји милион људи. Од ове године три пута су повећане новчане принадлежности сталног састава. Од 2008. до 2011. године војсци су испоручени претежно савремени узорци наоружања и војне технике. Удео савременог наоружања се, захваљујући томе, се повећао са 10 на 16 одсто. Три пута је повећан интензитет борбене и оперативне припреме“.

        Медведев је напоменуо да ће - у складу са државним програмом - до 2015. године учешће савременог оружја достићи 30 одсто, а до 2020. године чак и 100 одсто, у зависности од видова и родова војске.

        Русија и НАТО ће током 2012. - како је открио министар одбране РФ Анатолиј Сердјуков - организовати више од 100 заједничких војних вежби и других акција. Додао је да су његови потчињени, упркос томе, почели да реализују војно-техничке мере којима Москва има намеру да парира америчком ЕвроПРО (антиракетном штиту у Европи).

        Нагласио је да Русија ипак не одустаје од дијалога о противракетној одбрани и указао: „Своју позицију ћемо додатно разјаснити на међународној конференцији у мају у Москви која ће бити одржана под назвиом „Фактор ПРО у формирању новог простора безбедности“.

        На исту тему је медведев рекао: „Настављамо преговоре. Не затварамо врата, али се морамо спремати за промене. Најкасније до 2018. морамо бити потпуно спремни да дамо одговор у оквирима моје изјаве од октобра 2011. године. Наравно, са корекцијама које ће бити направљене. Да поновим: настављамо преговоре са партнерима, али се морамо спремити за веома озбиљну модернизацију оружаних снага. Да бисмо били „у форми“ и да бисмо могли дати свој одговор на формирање европске противракетне одбране“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари