Медведев: То „мирише на Холивуд“ јер је ово 2012. а не средина седамдесетих

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК JЕ У СЕУЛУ КРИТИКОВАО ИЗЈАВУ МИТА РОМНИЈА

О РУСИЈИ КАО „НЕПРИЈАТЕЉУ БРОЈ 1“ ЗА САД

  • Главни републикански председнички кандидат у интервјуу CNN рекао да је Русија главни геополитички непријатељ САД, а не Кина или Иран
  • Медведев се није посебно освртао на Ромнијеву тврдњу да „Москва увек подржава најгоре у свету“
  • Обама (не знајући да су микрофони и камере још укључени) уверавао Медведева, који ће своју председничку фотељу предати Владимиру Путину у мају, да ће он (Обама) бити „флексибилнији“ за постизање договора после америчких председничких избора 6. новембра

         РЕЧИ Мита Ромнија о Русији као „непријатељу број 1“ миришу на Холивуд, а кандидати за председника САД, кад дају значајне изјаве, треба да пре свега укључе главу и разум - рекао је у Сеулу шеф руске државе Дмитриј Медведев, осврћући се на „испад“ републиканца са најбољим шансама да уђе у Белу кућу.

         Ромни је претходно у интервјуу CNN рекао да је Русија главни геополитички непријатељ САД, а не Кина или Иран. Овоме је још додао: да „Москва увек подржава најгоре у свету“.

         „Кад год нека страна почне да користи идеолошке клишеје и да користи конструкције „непријатељ број 1“ - то увек засмирише не Холивуд и одређена времена. Зато бих препоручио свим кандидатима за председника САД, не искључујући ни њега (Ромнија), да воде рачуна о две ствари: да при закључивању треба користити главу - поготово то не би шкодило председничким кандидатима, а друго - да би било добро да погледају у календар. Јер, ово је 2012. а не средина 70-их. Зато сви, па и он (Ромни), морају да воде рачуна о политичким реалностима“.

         Ромнијеву изјаву искритиковао је и председник спољнополитичког комитета Државне Думе Алексдеј Пушков. При том је оценио да Ромни говори у име оних америчких кругова „који се нису наратовали а желе да свету наметну хегемонију САД“. Додао је да ће таква реторика Ромнија довести до изборног пораза, као што се то на претходним изборима догодило слично оријентисаном Џону Мекејну.

         Камере су регуларно фиксирале овакву реакцију . Али, можда је још значајније што су камере и микрофони остали предуго укључени приликом личног сусрета руског председника и Барака Обаме. Тако се чуло и оно што амерички председник, могуће је, није хтео.

         Јер, Обама је уверавао Медведева, који ће своју председничку фотељу предати Владимиру Путину у мају, да ће он (Обама) бити „флексибилнији“ за постизање договора после америчких председничких избора 6. новембра, указујући на оштре критике код куће упућене од стране његових противника из редова Републиканаца.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари