ПУТИН: И приватни новац треба ангажовати у техничкој модернизацији војне индустрије

РАДНИ СУСРЕТ ПРЕДСЕДНИКА РФ СА ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ РФ ДМИТРИЈЕМ РОГОЗИНОМ

  • РОГОЗИН: Одлуке које сте као председник обнародовали у Њижњем Тагилу 12. маја - о ангажовању приватног капитала у војно-индустријском комплексу - већ су почеле да функционишу. Већ имамо прве резултате. Уистину авангардне ствари појавиле су се појавиле у области стрељачког бизниса - производњу новог пиштоља и нових снајперских пушака. То је већ посао приватних предузетника
  • ПУТИН: Без директне подршке владе тешко да ће  војна предзећа успешно превазићи период реструктуризације без озбиљних губитака. Међутим, нама нису потребни губици у том сектору. Јер, кад славља прођу, тога смо свесни и ви и ја, остаје привредна грана која је играла и играће убудуће веома важну улогу у обезбеђивању одбрамбене способности земље

         ШЕФ руске државе Владимир Путин примио је на реферисање потпредседника Владе РФ Дмитрија Рогозина.

         Размотрили реализацију државног програма наоружања и модернизације предузећа војно-индустријског комплекса.

         Факти преносе у целини јавности доступни део разговора Путин-Рогозин.

* * *

         В. ПУТИН: Дмитрије Олеговичу, Дан оружара смо обележили недавно, знам да сте учествовали у манифестацијама и сусрели са представницима бранше, размотрили перспективе развоја и стање војно-индустријски комплекс. Изволите, реците неколико речи о томе.

         Д. РОГОЗИН: Поштовани Владимире Владимировичу! У својству председника организационог комитета наредили сте да се обележи Дан оружара Русије који је посвећен тристагодишњици од дана када је цар Петар потписао указ о оснивању војне производње у Русији. У Тули само одржали свечаности и не само тамо, али су у ртом граду биле главне. Манифестација је била не само свечана, већ и радна.

         Свечаностима су присуствовале и делегације наших партнера из иностранства: и из земаља чланица НАТО које би желеле да учествују у индустрији и трансферу технологија са руском одбрамбеном индустријом. А била је и велика делегација из Индије.

         Што се тиче пословног дела манифестације, Војно-индустријска комисија [при Влади Руске Федерациеј] заседала је изван свог седишта. Одлуке донете на основу ваших налога веома су важне. Прва одлука је везана за оснивање индустријске корпорације за хуперзвучне технологије. Друга одлука је ближа Тули и тиче се почетка реконструкције сфере стрељачког наоружања – и, наравно, о државно-приватном партнерству.

         Шта је посебно примећено: одлуке које сте као председник обнародовали у Њижњем Тагилу 12. маја - о ангажовању приватног капитала у војно-индустријском комплексу - већ су почеле да функционишу. Већ имамо прве резултате.

         Уистину авангардне ствари појавиле су се појавиле у области стрељачког бизниса, а претпостављају производњу новог пиштоља, производњу нових снајперских пушака. То је већ посао приватних предузетника. Модели се тренутно налазе на државним испитивањима. Надам се да ће ускоро бити уведени у наоружање.

         Начелно, без обзира на проблем за које знамо и на које сте више пута указивали - на технолошку заосталост производње – наши оружари су ипак добро расположени. Људи су спремни да напну све своје снаге и талент да би обновили индустрију и реализовали државни програм наоружавања.

         В. ПУТИН: Искрено, за сада не делим то добро расположење. Добро знамо за проблеме у сектору наоружања и за проблеме које имамо са производњом муниције.

         Заиста је потребно предузети енергичне кораке за техничку модернизацију, ангажовати и приватни новац и са тиме се апсолутно слажем са Вама. За то је потребан програм.

         Али, програм треба поставити тако да се паралелно са модернизацијом производње решавају и социјална питања, да не заборавимо људе, Ви знате за тај проблем, а у оквиру државних војних поруџбина треба обавити одговарајуће радње. Треба дати подршку предузећима преко државних инструмената и државних гаранција.

         Постоје и други начини подршке, али без директне подршке владе тешко да ће та предузећа успешно превазићи период реструктуризације без озбиљних губитака. Међутим, нама нису потребни губици у том сектору. Јер, кад славља прођу, тога смо свесни и ви и ја, остаје привредна грана која је играла и играће убудуће веома важну улогу у обезбеђивању одбрамбене способности земље.

         <…>

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари