Путин затражио убрзавање рада на стратешком бомбардеру

Шеф руске државер истовремено најавио и озбиљну модернизацију тактичке авијације

* Знам да ће то коштати и знам колико је тешко. Више пута сам о томе разговарао са министром одбране и начелником генералштаба. Тај подухват неће бити једноставан са научно-техничког аспекта, али тај посао треба започети са Пак ДА» - рекао је Путин на саветовању о поруџбинама у војно-индустријском комплексу

* Руски лидер оценио да његова земља има све могућности да адекватно одговори на размештање америчког противракетног штита у Европи, али да би било најбоље када би такви планови били ревидирани да се не би ушло у нову трку у наоружању

          ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин затражио је да отпочне рад на конструкцији и изради сасвим новог стратешког бомбардера.

          «Предстоји да проширимо и убрзамо рад на новом перспективном комплексу стратешке авијације. Знам да ће то коштати и знам колико је то тешко. Више пута сам о томе разговарао са министром одбране и начелником генералштаба. Тај подухват неће бити једноставан са научно-техничког аспекта, али тај посао треба започети са Пак ДА» - рекао је Путин на саветовању о поруџбинама у војно-индустријском комплексу.

          Шеф руске државе је истакао да ће се» изгубити време» уколико пројекат не буде брзо започет.

          Командант руске стратешке авијације генерал-мајор Анатолиј Жихарјов је нешто раније изјавио да ће нови стратешки бомбардер бити предат армији на коришћење 2025. године.

          Тренутно снаге стратешке авијације Русије, које улазе у састав 37. ваздушне армије Врховне главне команде, укључују 32 бомбардера Ту-95МС6, 31 Ту-95МС16 и 13 вомбардера Ту-160. Они су у стању да понесу више од 850 крилатих ракета великог домета.

          Прошле недеље је најављено да ће до краја јуна министар одбране РФ Анатолиј Сердјуков одржати саветовање које ће бити посвећено управо питањима даљег рада на Пак ДА.

          Путин је истакао да «није могуће бесконачно продужавати рокове коришћења и експлоатације постојеће технике». При том је додао да је неопходно модернизовати стратешке ракетоносце Ту-160 и Ту-95МС.

          «За те авионе уведена је нова крилата ракета за ваздушно базирање великог домета» - саопштио је Путин.

          Он је додао да је потребно да буде озбиљно обновљена и «тактичка карика».

          Ради се о монернизацији јуришника Су-25СМ, испоруци аримији нових фронтовских ловаца и бомбардера Су-34 и бомбардера пете генерације Пак ФА.

          «У наредних пет година треба да буде реализован пројекат стратешког радарског извиђања А-100» - закључио је Путин.

          Путин је, иначе, оценио да Русија има све могућности да адекватно одговори на размештање америчког противракетног штита у Европи, али да би било најбоље када би такви планови били ревидирани.

          “Морамо да гледамо у будућност и да благовремено реагујемо на промоцију тих планова. Наравно да је најбоље када наши партнери не би то радили, јер ће то изазвати нашу реакцију”, рекао је Путин у обраћању војницима 393. ваздухопловне базе.

          Путин је нагласио - без обзира на то што се ти изрази више не користе – да је то фактички “трка у наоружању”, али – нагласио је - “имамо све могућности да адекватно одговоримо”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари