Алан Стерн: Ванземаљски живот се крије испод ледене коре планета-океана

ШОК-ХИПОТЕЗА ШЕФА АМЕРИЧКЕ СВЕМИРСКЕ МИСИЈЕ NEW HORIZONS

Алан Стерн

  • Стерн наступио на годишњој планетолошкој конференцији DPS в америчком граду Прово и образлагао да су планете-океани покривене ледом веома подесне за постојање живота, чак подесније од „отворених планета“ каква је Земља, али га је засад немогуће открити
  • Његов закључак је: „Ако ванземаљски живот постоји - треба га тражити у дубинама таквих подводних светова. Њихови становници можда чак и не слуте да постоје звезде, сам космос и друге планете. Зато ни ми ни они не подозревамо да постојимо“

        ЧОВЕЧАНСТВО све досад није успоставило контакт са ванземаљским цивилизацијама, нити открило трагове ванземаљског живота, зато што већину потенцијално насељивих планета прекривају вода и лед - изјавио је амерички астроном Алан Стерн.

         Он је руководилац мисије New Horizons, а наступио је на годишњој планетолошкој конференцији DPS в америчком граду Прово.

        На том скупу је на исту тему додатно рекао:

        „Светови-океани с међу најидеалнијим местима за настанак живота. Услови у водама таквих планета готово да и не зависе од тога око каквих се звезда оне окрећу, колико су удаљене од својих звезда и колико ће њихова звезда дуго постојати. Њима не прете експлозије супернових, удари метеорита, нагле промене климе и остало што је у стању да уништи живот на Земљи“.

        Амерички астроном Френк Дрејк је пре више од пола века направио формулу за израчунавање броја цивилизација у нашој галаксији са којима је могућ контакт. А формула је показала: да их је много.

        Физичар Енрико Ферми на то је одреаговао питањем: ако је ванземаљских цивилизација тако много - зашто човечанство не наилази ни на какве трагове и знаке њиховог постојања?

        Одговори на „Фермијев парадокс“ понуђени су разни.

        Највише је присталица теорије: да је у Млечном путу могућ живот само под условима какви постоје на Земљи.

        Други су претпоставили да ванземаљске цивилизације прекратко трају да би их са нашим научним и технолошким нивоом било могуће открити.

        Трећи су уверени да контаката нема зато што ванземаљци скривају властито постојање.

        Било како било, Стерн указује да су екзопленете, а то су оне које су откривене у „зонама живота“ поред својих звезда, у већини планете-океани, а не каменита небеска тела.

        Према његовим речима, вода на њима може бити и у течном стању и прекривена ледом испод којег су океани попут оних који постоје на сателитима Сатурна и Јупитера.

        Стерн је на истом скупу прецизирао да су планете-океани покривене ледом веома подесне за постојање живота, чак подесније од „отворених планета“ каква је Земља.

        Његов закључак је: „Ако ванземаљски живот постоји - треба га тражити у дубинама таквих подводних светова. Њихови становници можда чак и не слуте да постоје звезде, сам космос и друге планете. Зато ни ми ни они не подозревамо да постојимо“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари