Европска јужна опсерваторија са врха Анда снимила „лице бога“

ПОМОЋУ ТЕЛЕСКОПА VLT НАПРАВИЛА ГИГАНТСКЕ СНИМКЕ ЗАГОНЕТНЕ ГАЛАКСИЈЕ NGC 1316

  • Астрономи сада верују да је NGC 1316 „прогутала“ више мањих галаксија. То је довело до формирања мноштва звезда. Њихово сијање на посебан начин осветљава нагомилане гасове и космичку прашину, а та „илуминација“ је многе навела да ту појаву повежу са „магличастим ликом Бога на сликама уметника Ренесансе“

        ЕВРОПСКА јужна опсерваторија саопштила је да су њени сарадници помоћу телескопа VLT направили много прецизније снимке галаксије NGC 1316 коју астрономичесто називају „лицем бога“.

        Снимили су истовремено и велик број њених „сусетки“ јер припадају истом галактичком јату.

        Галаксија NGC 1316 налази се у сазвежђу Пећи и сматра се добрим примером „космичке саобраћајке“, односно - судара галаксија.

        Донедавно се сматрало да је преживела само један судар са другом „звезданом породицом“ и да се то догодило пре приближно три милијарде година.

        Међутим, астрономи сада верују да је управо она „прогутала“ више мањих галаксија. То је довело до формирања мноштва звезда.

        Њихово сијање на посебан начин осветљава нагомилане гасове и космичку прашину, а та „илуминација“ је многе навела да ту појаву повежу са „магличастим ликом Бога на сликама уметника Ренесансе“.        

        Телескоп VLT налази се у Андима, у опсерваторији Ла Силија у Чилеу.

        На снимцима се - осим саме галаксије NGC 1316 - види и њена „комшиница“ спирална галаксија NGC 1317, која као да нас посматра.

        Сами снимци су достигнуће сами по себи јер у себи имају преко 2,3 милиона пиксела...

        Наука данас сматра, иначе, да су судари галаксија „прилично обична ствар“ у свемиру. По правилу, доводе или до спајања галаксија или до нестанка мање крупног учесника „саобраћајке“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари