NASA лансирала „Кеплеровог“ наследника који ће наставити потрагу за планетама сличним Земљи

ТОМАС ЗУРБХЕН: БИЋЕМО БЛИЖЕ ОДГОВОРУ - ПОСТОЈИ ЛИ ЖИВОТ У КОСМОСУ
  • Биће посматране стотине хиљада звезда, а очекује се да ће хиљаде егзопланета, планета које су ван нашег соларног система, бити пронађене близу нас. Очекује се и да ће то бити стеновите и ледене планете, врући гиганти и можда водени светови, а могуће - и планете које су између величине Земље и Нептуна, или чак и нека која је близанац Земљи

        АМЕРИЧКА свемирска агенција NASA лансирала је ноћас свој телескоп од 337 милиона долара намењен трагању за планетама по величини сличних Земљи на којима би могао да постоји живот.

        Сателит назван TESS, по енглеској скраћеници за Транзитни сателит за надзор егзопланета, лансиран је у свемир око један сат ноћас по централноевропском времену ракетом Фалкон 9 америчке компаније Спејсекс (SpaceX) из Кејп Канаверала на Флориди.

        Сателит ће прегледати небо најмање наредне две године, почевши прво од најближих и најсветлијих звезда у настојању да пронађе и идентификује планете око њих.

        Биће посматране стотине хиљада звезда, а очекује се да ће хиљаде егзопланета, планета које су ван нашег соларног система, бити пронађене одмах близу нас. Очекује се да ће бити пронађене разне планете, стеновите и ледене планете, врући гиганти и можда водени светови, а могуће и планете које су између величине Земље и Нептуна, или чак и нека која је близанац Земљи.

        „Небо ће постати лепше, постаће фантастично када будемо знали да постоје планете које круже око звезда које светлуцају ноћу“, рекао је главни директор за науку у NASA Томас Зурбхен.

        Он је рекао да ће открића сателита новог телескопа и друге мисије довести човечанство ближе одговору на питање које се поставља хиљадама година - да ли постоји живот ван Земље и ако постоји, да ли је у облику микроба или је напреднији.

        Нови сателит неће тражити живот, није за то конципиран. Он ће тражити све врсте планета на којима би могао да постоји живот, посебно ће се усмерити на планете које су у орбити неке звезде где температуре нису ни сувише хладне ни сувише вруће већ таман за воду која даје живот.

        Оне планете које изгледају да највише обећавају биће ближе размотрене неком другом мисијом.

        TESS је наследник Кеплера, свемирског телескопа, који је сада на крају свог рада после открића неколико хиљада егзопланета у последњих девет година.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари