САД објавиле да полажу право на добар део Месеца и на све што је остало од „Апола“

АМЕРИКАНЦИ НЕ КРИЈУ ДА ПРЕТЕНДУЈУ НА ПРАВО ДА КОРИГУЈУ ЛУНАРНЕ ПРОГРАМЕ ДРУГИХ ЗЕМАЉА

  • Бела кућа објавила документ којим од других земаља тражи да са Американцима усаглашавају све своје активности на површини јединог Земљиног природног сателита. Ова „обавеза“ се односи на сва дејства других држава која би могла засметати свемирским мисијама САД или на било који начин утицати на „америчке објекте и опрему“ и само место искрцавања Американаца на Месецу

       „ИЗВРШНА канцеларија“ председника Сједињених Држава објавила је документ који је подигао прашину, можда и мимо намера својих твораца.

        Објављен је под насловом који је одмах привукао пажњу и сам по себи неке узбудио и узнемирио: „Заштита и чување површина на Месецу и артефаката повезаних са свемирским програмом Аполо“.

        А овај документ још од других земаља тражи да са Американцима усаглашавају све своје активности на површини јединог Земљиног природног сателита. Ни мање, ни више!

        Ова „обавеза“ се односи на сва дејства других држава која би могла засметати свемирским мисијама САД или на било који начин утицати на „америчке објекте и опрему“ и место искрцавања Американаца на Месецу.

        Откуд и због ега све ово одједном?

        Американци се у документу позивају на Споразум о космичком простору из 1967-ме који предвиђа заштиту за „лунарне објекте мисије Аполо“.

        У документу се наглашава да САД и даље имају јурисдикцију над опремом која је остала на Месецу и указује на опасност да друге земље - при реализацији својих лунарних програма - нанесу „штету америчким објектима“ на Месецу.

        Сједињене Државе не крију да претендују на право да коригују програме лунарних мисија других земаља - уколико оцене да би могле угрози оно што у Вашингтону на Месецу сматрају америчким.

        САД не само да тврде да су „објекти мисије Аполо“ у њиховом власништву, него и да имају „велики научни и историјски значај“, а да су површине Месеца које су њихови астронаути користили „и даље активне и омогућавају да се утврде измене на лунарне услове које су настале због дугорочног утицаја система које је створио човек“.

        Доналд Трамп је недавно издао директиву која налаже „освајање планета Сунчевог система“.

        Американци тврде да су њихови астронаути били на Месецу 1972-ге године, а Трамп жели да америчка база на Месецу олакша слање „мисије на Марс“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари